Juniböcker 2020

Vad gjorde jag innan jag lyssnade på ljudböcker?

När junimånadens sista dag är här och jag blickar över min bokskörd ser jag att den mestadels består av ljudböcker.

Bara för några månader sedan lyssnade jag väldigt sällan på ljudböcker. Jag orkade inte med formatet och föredrog att hålla i en bok. Numera förstår jag inte hur jag har varit så sen på ljudboksbollen!

Nåväl, ljudbok eller inte, här kommer junimånadens bokskörd:

Tove Jansson (1972) Sommarboken. Idyllen! Barndsomsminnen! Skildringarna! Den här är lågmäld och ömsint och skildrar en underbar relation mellan en farmor och hennes barnbar under en ljuvlig sommar i skärgården. Underbar sommarläsning!


Nina Lykke (2020) Nästa! En läkarroman. Jag gillade skildringarna av livets vardagliga i Nej och åter nej av samma författare. Den här är stilistiskt och intrigmässigt väldigt lika (stilistiskt ironisk, intrigmässigt fattig) och handlar om en läkare som har trassliga relationer och sover på sitt undersökningsrum. Helt rolig!

Patrik Hagman (2017) Sorgens gåva är en vidgad blick. Den här är en av de där böckerna som jag redan nu vet att jag kommer att återkomma till i mitt liv. Det är essäistiskt, personligt och djupt tankeväckande om att genomleva sorg och förlust.

Stina Jackson (2020) Ödesmark. Jag hade hoppats på lite mer av den här boken då jag verkligen uppskattade Silvervägen. Emellertid är jag osäker på hur mycket beror på min läsning som var väldigt utdragen och okoncentrerad. Ändå storgillar jag naturskildringarna, människorelationerna och det lågmält trovärdiga. En roman om ett mord, kort och gott. Passar även känsliga läsare.

Moa Herngren (2020) Svärmodern. En av junimånadens bättre böcker! Så fascinerande om den ofta missförstådda svärmodern, om de komplexa relationerna som stöts och blöts när människor utvecklas. Alla mina känslor aktiveras när jag lyssnade på den här! Läs den!

Louis Sachar (1998) Ett hål om dagen. Jag som älskar magisk realism hade lätt för att fatta tycke för den här. Om en tonårig pojke som blir oskyldigt dömd till ett straffläger där han ska gräva ett hål om dagen. Olika narrativ från olika tider vävs samman i den här ungdomsromanen som med rätta har klassikerstatus.

Kim Liggett (2019/2020) Det sextonde året. Där Hungerspelen möter The Handmaid’s Tale tillkommer den här. I en dystopisk framtid tvingas flickor under sitt sextonde levnadsår att avlägsna sig från civilisationen för att göra sig av med sin magi som uppfattas som farlig. Vissa återvänder aldrig. En ungdomsroman som enligt rykten ska bli film. Oerhört spännande och aktuell!

Jesmyn Ward (2017) Sing, Unburied, Sing. Den här öppnade upp mina ögon för hur rasism kan se ut idag och för hur det förflutna oundvikligen är närvarande i nuet. Den här romanen utspelas på en roadtrip under några få dagar, men den vävs skickligt in i det lapptäcke som är människans historia. Den har också en touch av magisk realism. Den här romanen fick jag av min goda vän, D. Thank you. Den finns även på svenska (De dödas sång).

Danny Wattin (2020) Lärarinnan – Je suis Elin Mild. Den här boken var ett litet wild card i min läsning för jag brukar inte vanligtvis läsa böcker som faller innanför ramen feel good. Den här hade ändå en sådan titel som väckte mitt intresse. Det svenska samhället, skolsystemet och den svenska mentaliteten får sig en känga i den här underhållande och provocerande romanen om en icke-typisk lärare som av en händelse ändå börjar undervisa i en rätt utmanande klass.

Mattias Edvardsson (2020) Goda grannar. Älskade En helt vanlig familj och den här höll också måttet. En bilolycka, som senare också får brottsrubricering, äger rum på den till synes lyckliga, stillsamma gatan där Micke med familj, Jacqueline och hennes tonårsson Fabian bor. Romanen utspelas både före och efter olyckan och jag är tvungen att läsa till sista sidan för att pusslet ska falla på plats. Skickliga psykologiska skildringar och trovärdiga karaktärer i den här romanen!

Anna Burns (2018/2020) Mjölkbudet. Åh som jag ville tycka om den här! Stundvis gjorde jag det också men tyvärr inte som helhet. Jag började läsa den engelska versionen förra året, men språket var väldigt annorlunda och utmanande. När översättningen kom kastade jag mig över den. Tyvärr höll den inte måttet. Väldigt långa, komplexa meningar, anonymiserade namn, t.ex. Viktig McViktig och Nästan-Pojkvän gör att min läsning haltar trots att innehållet (om konflikten i Nordirland) intresserar mig.

Sheila Heti (2018) Moderskap. YES. Älskade den här udda och märkliga romanen som var allt annat än vi (jag och min bokklubb) hade väntat oss. I den här autofiktiva romanen nystar Heti i moderskapets vara eller inte vara. Hon kombinerar litteraturhistoria, en uråldrig metod för slantsinglande vid beslutsfattande och egna tankar. Det är ältande och vältande och jag älskar det.

Två ungdomsromaner utkomna samma år. Båda lyssnade jag på som ljudböcker och båda båda får tre av fem stjärnor.

Sandra Beijer (2019) Mellan oss. Om jag hade varit säg 12-14 år hade jag älskat den här. Flera gånger när jag läste tänkte jag “precis så där var det”. I vuxen ålder är den här boken rätt anonym för mig, men rekommendera den åt tweensen i era liv!

Flora Wiström (2019) Hålla andan. Och detsamma gäller den här. Väldigt rörande och hög igenkänningsfaktor om prestationskrav och prestationsångest. Minas storasyster Daria försvinner plötsligt utan anledning och hon börjar nysta i varför. Hemligheter och skam dyker upp till ytan i den här romanen som till stor del rör sig i simhallens bassänger.

Sara Paborn (2020) Tistelhonung. Jag erkänner att jag inte hade läst en endaste mening om den här boken innan jag började läsa. Den handlar om två kvinnors öden och relationer som på många sätt påminner om varandra. Det handlar om ett pensionat, om olycklig kärlek och nyvunnet hopp. Lite för mycket mysfaktor för mig, men säkert mysig om du gillar feelgood.

Jennifer Clement (2017/2019) Gun Love. Den här romanen tar upp en tematik som jag vanligtvis inte skulle tänka på (vapenfrågan i USA). Att något så torrt och tråkigt som vapenlagar och vapenanvändning får mig att läsa sida upp och sida ner vittnar om ett skickligt författarskap. Jag älskade den här romanen som handlade om unga Pearl som växer upp i en bil i en trailerpark. Läsvärd!

Chimamanda Ngozi Adichie (2014/2015) Alla borde vara feminister. Feminism 101. Det här är en grundläggande bok om feminismens idé och ideologi. Det är inte manshatande, det är inte “alla män är svin” utan det handlar om varför feminism är viktigt och varför vi alla borde vara det. Alla borde vara feminister och alla borde läsa den här boken!

Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren (2011) Cirkeln. En mastig ljudbok som har precis ALLT jag vill ha i en ungdomsroman: allt från mystik, magi och mord till knepiga vänskapsrelationer, akne och prestationskrav. En spännande bokserie som jag gärna läser fortsättningen på.

Två härligt röda böcker till slut.

Malin Lindroth (2020) Rolf. Precis som i Nuckan (som jag älskade) tar också den här upp ensamhet och handlar om någon som kanske kunde uppfattas som en samhällets ”misfit”. Rolf är 60 år och jobbar som lärare på komvux. Han träffar den unga Pinkie och de utvecklar en högst märklig relation som ingen förstår sig på. Det är otäckt, obehagligt men på något sätt ändå djupt mänskligt. Och sorgligt. Väldigt sorgligt. Inget för känsliga läsare.

Colson Whitehead (2017/2018) Den underjordiska järnvägen. JA! Så bra! Den underjordiska järnvägen hette det hemliga nätverk av frivilliga som hjälpte slavar att fly från södra USA till norr. I boken är järnvägen en verklig järnväg som hjälper Cora fly från sin slavägare. Vi får följa med hennes flykt och försök till nystart, men slavjägaren Ridgeway letar efter henne med ljus och lykta, dag och natt. Hjärtskärande, förargelseväckande och viktig läsning.

Det var min juniskörd!

Vad är det bästa du har läst i juni?
Har du läst någon av böckerna här?
Vad tyckte du om dem i såfall?

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.