Öka läslusten — 10 konkreta tips

Många människor säger att de läser i perioder; under en viss tid kan de fullkomligt sluka en handfull böcker men under andra tidpunkter få eller inga alls. Det har förstås att göra med livssituation. Men också inspiration!

Jag har också varit en periodare av den här typen, men idag märker jag att min läsinspiration är på närmare 100 % hela tiden, vilket gör att läsning för mig snarare är en livsstil — inte bara en period.

Hur kommer det här sig? Jo, jag har skapat ett sätt att ta mig an litteratur som upprätthåller och spär på min läslust.

Låt mig därför dela med mig av tio tips för att öka läslusten!

läslusten2.png

1. HA MED DIG EN BOK. ALLTID

Jag går ingenstans utan en bok. Ja det är sant. Min tanke är att man aldrig vet när man är tvungen att vänta ett tag, och alla dom här oväntade väntetiderna (märklig ord-dubblering där) är utmärkta läsetider. Jag läser när jag sitter i vänterummet till tandläkaren, jag läser innan mitt träningspass börjar, jag läser när jag har lunchpaus ensam. Fastän det inte handlar om många sidor så är allt hemåt!

2. GOODREADS

Goodreads är en hemsida och en app som på många sätt kan liknas vid facebook för bok-communityn. Min vän M tipsade mig om den här i somras, och jag som tidigare varit skeptisk till sidan på grund av en oinspirerande webblayout (ack fördomar!) är nu heeelt fast. Jag har appen och uppdaterar den flitigt. Där inspireras jag, hittar nya böcker, nya författare och blir utmanad att läsa mer! Ni hittar mig där på mindysvenlin

3. KOLLA BOKHANDLAR

Jag är ofta inne på olika bokhandlars hemsidor (och inne i affärna förstås) för att se vilka böcker som  säljer mycket, vilka nyheter de har och vilka böcker som är på kommande. Webbsidor jag besöker ofta är boklund, svenska akademibokhandeln, finländska akademiska bokhandeln, adlibris och suomalainen kirjakauppa. 

bokinspo

4. KOLLA BIBLIOTEKEN

Aahh, att ha gott om tid att i lugn och ro strosa bland bibliotekshyllorna är världens bästa känsla. Om det här inte är för dig kan du kolla på bibliotekens hemsida: ofta sammanställer de listor på nyheter, mest utlånade och mest reserverade böcker. Vissa bibliotek har också en funktion som visar "böcker som den här" när du söker på en viss bok.

5. FÖLJ FÖRFATTARE OCH FÖRLAG

Det är spännande att följa med författares vardag och produktion på sociala medier. Förlag har alltid inspirerande flöden med massor med nyheter och härliga bokomslag att beundra (och eventuellt läsa innehållet i).

6. LÄS RECENSIONER

Jag föredrar att läsa recensioner efter att jag har läst en bok, för jag vill inte förstöra min egen läsupplevelse. Recensioner på mer okända böcker läser jag däremot gärna. Och ibland hittar jag riktiga guldkorn till böcker när jag läser en bokrecension där läsaren har lovordat en bok som jag annars inte skulle läsa. Recensioner läser jag på ÖT, VBL, HBL, DN och Svenska Yle.

7. TA DEL AV BOKBLOGGAR, -VLOGGAR OCH -PODDAR

Det finns enormt många bra bokrelaterade sociala medier där ute på flera olika språk. Följ bloggar som är intressanta (ping! Mindyjoy) och låt dig inspireras till läsning! Underbara instagramkontot åbokklubben inspirerar mig enormt till att läsa, bland annat, finlandssvensk litteratur.

bocker-blogg.jpg

8. SKAPA LÄSRUM

Jag har en speciell fåtölj som jag i princip endast sitter i då jag ska läsa. Fåtöljen för mig är förknippad med läsning och jag har skapat en vana att när jag sitter i den läser jag och det är det enda jag gör där. Jag lägger undan telefonen och andra distraktioner — det är mitt eget läsrum!

9. SKAPA LÄSTID

Med en fullspäckad vardag kan det kännas övermäktigt att hinna läsa. Jag läser helst ostört i timmar men i ingen värld någonsin är det möjligt (med hänvisning till punkt nummer ett). Men jag brukar tänka att jag ska ha en lästimme innan jag går och lägger mig, eller en lästimme efter jobbet. Det handlar sist och slutligen om att prioritera!

10.TA DIG ÖVER TRÖSKELN

Läsning kan kännas segt i början, och tröskeln till att plocka upp en bok kan kännas hög. Tröskeln kan antingen bero på en viss läs-ovana, men det kan också bero på att en bok känns lite "svår att komma in i" (det blir bättre, bara ge det tid!). Låt oss kalla det här för läströskel. Jepp, it's a thing. Men också den tröskeln blir lägre för varje gång vi plockar upp vår bok, om än för att läsa någon enstaka sida.

KOM IHÅG

Det är med läsning som med träning — den bästa läsningen är den som blir av!

lyriktips-blogg2.jpg

Jag önskar er riktigt sköna lässtunder!

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.