Människan bakom orden

Jag måste erkänna, att när jag var yngre ansåg jag att rätt och fel var tydliga motsatser med definitiva och orubbliga gränser. Det är måhända ett av tonårens kännetecken, det här svartvita tänkandet, men ändå är jag inte stolt över hur det påverkade mitt beteende, min interaktion med andra och min relation till andra. Jag tyckte det var så självklart hur man ska förhålla sig till X och hur man ska hantera problemet Y, att jag hade svårt att begripa att andra perspektiv på samma fenomen kan vara minst lika giltiga, minst lika äkta. För mig var det så uppenbart - vad är det för fel på dig då du inte kan se det?

Med åren har jag däremot alltmer börjat dra mig för att uttala mig tvärsäkert. Jag har svårt att se saker i svartvitt numera, det blir mest ett grått kontinuum utan tydliga gränser. Jag brukar över huvud taget inte delta i offentliga debatter eller eldiga diskussioner på sociala medier, för redan en hastig blick på den retorik som förs ger mig utslag. Så mycket av det svartvita tänkandet florerar i de ilskna kommentarerna på facebook, på tidningars kommentarsfält och när jag skrollar genom instagram. Jag har rätt, du har fel ergo du har fel i huvudet.

Det låter så busenkelt i teorin: bara för att du har en annan åsikt än mig, betyder det inte att det är fel på dig. Gång på gång läser jag ändå nyheter, som tråkigt inte längre känns som nyheter utan snarare vardagsmat, om hur den offentliga diskussionen - inte minst på sociala medier - svämmar över av personliga påhopp, kränkningar och övertramp. Senast idag läste jag om det (läs artikeln från svenska Yle här)..

Min Samuel brukar säga något som passar så väl i det här sammanhanget. Se människan bakom orden. Oavsett hur mycket orden förvånar, förskräcker och förargar. Bakom orden står en annan människa. Se den människan.

Foto av bästa Sofia Ylimäki-Lindqvist (kika på hennes hemsida/företag  här )

Foto av bästa Sofia Ylimäki-Lindqvist (kika på hennes hemsida/företag här)

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.