Den avdramatiserade parrelationen

Jag stötte på en läsvärd artikel på Svenska Yle häromdagen. Maria Sundblom Lindberg, präst, familjeterapeut och programledare för den härliga tv-serien Cirkus Familj, blev intervjuad till en artikel med namnet "Man ska inte behöva jobba för sitt parförhållande". Nedan ges en kort sammanfattning av det jag tog fasta på i artikeln.

Den provocerande rubriken till trots menar Sundblom Lindberg inte alls att man ska strunta i sitt parförhållande, snarare att terminologin kring relationsvård är åt skogen då man pratar om relationer i termer av arbete och jobb. Jobb och arbete har de flesta nog, till och med alldeles för mycket, av så att därutöver tänka på sin parrelation som ett jobb är bara "osexigt, tråkigt och stressigt" som hon uttrycker det. Istället ska man ta tid för varandra i vardagen; prata och ha fysisk kontakt (möta med en kram, hålla om när man ser på netflix, massera trötta fötter m.m.). I artikeln delar Sundblom Lindberg med sig av många andra konkreta tips, så jag vill varmt rekommendera er att läsa den!

Jag är väldigt intresserad av forskning och litteratur om relationer, och jag blev väldigt lycklig över den här artikeln av en uppenbar orsak. Den avdramatiserar relationsvård. Det behöver inte vara invecklat och enligt alla matematikens formler, utan det räcker med att möta varandra med en varm kram, prata om dagen och vara uppdaterade om, och intresserade i, vad som händer i den andres liv. Nu menar jag inte heller att relationer är oproblematiska, odramatiska och enkla - verkligen inte. Men att upprätthålla den vardagliga kontakten med varandra behöver inte vara så omständligt som man skulle tro.

the northern.png

Det är skrämmande lätt att leva parallella liv under samma tak. Att sköta sina studier, sköta sitt arbete och sköta sin del i det gemensamma hemmet utan att för den skull ha kontakt med varandra, att verkligen se varandra. Jag tror att medvetenhet är en stor del i att lyckas med den här vardagskontakten som håller vänskapen och kärleken brinnande. En medvetenhet innebär att båda parter förstår att värdesätta den gemensamma relationen, och aktivt strävar efter att hålla relationen vid liv.

För det är den där lilla dagliga kontakten som gör att två personer i en relation är mer än bara två främlingar som bor i samma utrymme. Det är den där kramen i hallen som gör en påmind om varför man är tillsammans, det är den enkla frågan "Hur har din dag varit?" som öppnar kanalerna och håller vänskapen vid liv.

Så lyd Maria Sunblom Lindbergs uppmaning och sluta jobba på ditt parförhållande, börja istället visa små och enkla gester på vänskap och kärlek.

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.