Augustiböcker 2020

Min augustimånad var ett tapper försök att få rutin och vardag att rulla igen.

Läsningen har blivit om inte lidande så åtminstone nedprioriterad. Men det är riktigt okej det. Ibland är annat i livet högre upp än läsning.

Här följer min månatliga uppdatering om vilka böcker jag har läst. Överlag var min augustimånad kanske den svagaste månaden hittills då jag ser på vilka vitsord jag har gett mina böcker. Men vissa guldkorn hittas alltid.

Men nu, augustiböckerna!

Holly Ringland (2018/2019) Berättelsen om Alice Hart. Den här boken har det vackraste omslaget och de vackraste sidorna. Boken handlar om Alice Hart som växer upp med sin mormor som äger en trädgård där Alice lär sig tala blomsterspråket. Boken handlar om saknad, skuld och familjehemligheter och den kan läsas som en utvecklingsroman.

Richard Roper (2019/2020) Hundra skäl att leva. En annorlunda roman om en man som jobbar med att leta upp eventuella släktingar till avlidna personer. Samtidigt en bok om att dra en liten vit lögn som får ödesdigra konsekvenser. Lite mycket feelgood i min smak, men ändå en tankeväckande bok.

Ottessa Moshfegh (2018/2019) Ett år av vila och avkoppling. Om en kvinna som plötsligt får nog av livet och bestämmer sig för att anlita en tvivelaktig psykiater som hjälper henne att sova bort ett år. En suggestiv och stundvis hallucinatorisk roman som blir lite väl tjatig i slutändan. Ändå fascinerande spörsmål om vad ett liv är och ska vara (och enligt vem).

Marie Aubert (2020) Får jag följa med dig hem. Det bästa jag läste i augusti! En novellsamling som modigt går dit jag kanske inte hade vågat gå annars. Novellerna rör sig ständigt på gränsen till det tabubelagda och skamfyllda och jag älskar dem därför.

Kate Elizabeth Russell (2020) Min Mörka Vanessa. Också en favorit i augusti. Rysligt och obehagligt om sextonåriga Vanessa som inleder en relation med sin 42-åriga lärare. Långt senare blir läraren av andra elever anklagad för sexuellt utnyttjande i metoo-rörelsen. Vanessa tvingas omförhandla sin relation med läraren. En riktig relationsthriller!

Nora Ikstena (2015/2020) Modersmjölken. En delvis autofiktiv roman om att leva i skuggan av ockupation och krig. Om dottern som sköter om sin sjuka mamma. Om att vägra amma i rädsla för att modersmjölken ska överföra bitterhet, ångest och sjukdom till barnet. Lite översvällande i sin symbolik men i övrigt ett riktigt skickligt verk.

J. Sheridan LeFanu (1872) Carmilla. När jag började läsa Monster i terapi såg jag att Carmilla är en av karaktärerna så därför ville jag läsa den här. En av de tidigaste vampyrromanerna som säkert var oerhört hemsk skräcklitteratur under sin tid men som idag mest är lite småmysig och bara sådär halvotäck. Bra bok!

Lina Wolff (2019) Köttets tid. En annorlunda roman om en författare i jakt på skrivinspiration, en bruten man som har blivit innästlad i ett tvivelaktigt TV-program och om människans jakt efter andlighet. Tyvärr tröttnade jag på ljudboken och slarvlyssnade igenom merparten. Det är synd för Lina Wolff är riktigt skicklig!

Arianna Huffington (2016) Sömnrevolutionen: Förändra ditt liv en natt i taget. En bok om sömnens betydelse, funktion och vikt. Till skillnad från Sömngåtan av Matthew Walker som jag läste i februari är den här lite väl populärvetenskaplig och riktad åt en målgrupp som jag inte hör till. Alltid intressant med sömn ändå.

Emelie Pine (2018/2019) Allt jag inte kan säga. Väldigt drabbande essäer om familj, barnlöshet och samhällsnormer.

Wilma Möller (2020) Allt att vinna. En skicklig debut till ungdomsroman. Möller skriver med ett skarpt öga för detaljer och spänning om en galopptävling som blir en riktig thriller. Bra jobbat!

Candice Carty-Williams (2019(2020) Queenie. Queenie har jobbet, pojkvännen och lägenheten men nästan i en handvändning rycks allting ifrån henne. En viktig bok om rasism och sexism och hur det är att vara på botten och må som sämst. Men även om att långsamt ta sig upp.

Har du läst någon av mina augusitböcker?

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.