Starta din egen bokklubb

Jag fick en fråga om jag kunde öppna upp lite mer om fenomenet bokklubb och ja det kan jag absolut!

Jag är givetvis ingen expert och det finns oändligt många sätt att förverkliga en bokklubb på. I det här inlägget tänkte jag ändå öppna upp lite om mina personliga upplevelser av att ha en bokklubb och hur jag gjorde för att starta upp en.

Så håll till godo, här kommer en bokklubbsguide!

Starta din egen bokklubb (1).jpg
1. Fundera på mål och målgrupp

Att ha någon slags riktning i ett tidigt skede är bra.

Fundera på ifall bokklubben ska ägna sig åt läsning i flera genrer eller till exempel bara inom en avgränsat område (t.ex. en fantasybokklubb eller en bokklubb för business eller personlig utveckling). Skapa dig en föreställning om vad som kunde vara bokklubbens mål och vem som kunde vara intresserad av att delta i din tänkta bokklubb.

2. Skaffa medlemmar

Det andra steget är förstås att skaffa medlemmar till bokklubben.

Jag började med att fråga av mina vänner och bekanta ifall de är intresserade av att delta i en bokklubb.

Ett bra tips är att också fråga personer som inte annars verkar vara läsande individer! Många människor är gärna med på nästan vad som helst så länge interaktion och diskussion ingår (jämför till exempel hemmaträning vs. gruppträning på gymmet).

I det här skedet kommer säkert en del människor att ställa frågor om bokklubbens natur och mål, och därför är det bra att du har någon slags tanke om hur bokklubben skulle förverkligas (punkt 1).

Bild från vår första bokklubbsträff. Sommaren 2019.

Bild från vår första bokklubbsträff. Sommaren 2019.

3. Etablera kontakt

När du har en grundtanke för din bokklubb och har hittat medlemmar är det viktigt att skapa ett forum för bokklubben. På vilket sätt kommunicerar ni? Har ni en Facebook-grupp? En Messenger-chatt? WhatsApp-grupp eller liknande?

När ni har en gemensam plattform är det lättare att börja förverkliga bokklubbandet.

Jag började med att bjuda in alla intresserade till en WhatsApp-grupp. Där spikade vi in en första träff utifrån en doodle-poll. Vi är igång

4. Lär känna varandra

Den första bokklubbsträffen kan fungera som ett “lära känna varandra som läsare”-tillfälle. Alla kanske inte känner varandra överlag och då är också en mer allmän presentation på sin plats.

På den allra första bokklubbsträffen inledde vi med en runda där alla fick fundera på och berätta om sig själva utifrån frågorna:

Hurudan är jag som läsare (när, vad, varför läser jag)?
Vad och vem läser jag (författare, genre)?
Finns det något jag ogärna läser?
Vad vill jag utveckla med mitt läsande?
Varför är jag med i en bokklubb? Vad vill jag få ut av det?
Favoritbok?
Vad läser jag just nu?

Godsaker på bokklubbsträff är aldrig fel. Det här är från vår julfest. Mums!

Godsaker på bokklubbsträff är aldrig fel. Det här var från vår julfest. Mums!

5.Etablera grundregler för bokklubben

Det andra som är bra att göra under den första bokklubbsträffen är att etablera en gemensam bas.

I min bokklubb har vi syftet att ”erbjuda ett lågtröskelforum för diskussion och samtal om böcker och litteratur”. Bokklubbens mål behöver absolut inte vara så här definierat och högstämt. ”Att samlas och prata om lästa böcker” är gott nog.

Det här med spelregler tycker jag att är viktigt. Vilken gemensam förståelse för bokklubbens hur, vad, vem och när har ni i bokklubben?

En konkret spelregel vi har är att vi strävar efter att alltid ha läst ut hela boken. Ifall någon inte har läst till slut är det ändå okej att prata om slutet på träffen. Det är alltså på egen risk att bli ”spoilad” om man inte har läst ut hela boken :)

Här är några andra frågor att tänka på gällande grundreglerna:

Hur = hur många böcker vill ni läsa? läser ni några kapitel och diskuterar eller läser ni hela verk och diskuterar? hur väljer ni böcker?

Vad = vilken typ av litteratur läser ni? finns det någon typ litteratur som ni inte läser? vilka krav har ni på böckerna som ni ska läsa?

Vem = vem är bokklubbsledare (om en sådan finns)? ordnar ni bokträffarna hemma hos varandra? hur fungerar det systemet? vem väljer böckerna som ska läsas? är det demokrati eller turas ni om med att välja?

När = hur ofta vill ni träffas? vill ni alltid ha en viss veckodag eller tidpunkt?

A2BFF45F-3BE7-483E-9F70-2B0A0E728133.JPG
6. Lista upp böcker att läsa och välj en första bok

Under den första bokklubben är det också bra att namedroppa boktitlar så att ni har en lista att utgå ifrån.

Bestäm er för vilken bok ni vill börja med att läsa. Ifall någon är intresserad av att köpa kan ni samköra en beställning och kanske be om offert från en bokhandel.

Ifall ni är många som vill låna boken från biblioteket kan det vara klokt att se till så att tillräckligt många kopior finns och fördela böckerna så att ingen blir utan. E-böcker och ljudböcker är ju också alternativ.

Sen är det bara att boka in ett datum och börja läsa!

Från vår bokklubbsträff vid Vilja Media i december. Jag brukar inte alltid klämma bokklubbsmedlemmarna fastän det ser ut så, haha.

Från vår bokklubbsträff vid Vilja Medis utrymmen i december. Jag brukar inte alltid klämma på bokklubbsmedlemmarna fastän det ser ut så, haha.

7. Gör själva läsningen

Under själva läsningen är det bra att göra anteckningar. Särskilt om man läser i god tid innan träffen, detaljer kan lätt glömmas bort om de inte skrivs ned.

I min bokklubb har jag gett alla medlemmar ett likadant häfte med sitt eget namn på, och i den skriver vi ned anteckningar, citat och frågor som dyker upp. På det här sättet har vi alltid något att falla tillbaka på ifall diskussionen avtar.

Ibland uppdaterar vi varandra om läsningen i WhatsApp-gruppen där vi också kan ställa frågor eller helt enkelt avreagera oss vid behov.

Ibland är det svårt att veta vad man ska ta fasta på i en bok. Därför har jag också utformat en lista med frågor att tänka på vid läsning – både innan, under och efter läsningen. Den bjussar jag på här:

Frågor att fundera på vid läsning (1).jpg
8. Håll den första "riktiga" bokklubbsträffen

Bokklubbsträffarna kan se ut på olika sätt.

Våra bokklubbsträffar siktar vi på att hålla två timmar och då har vi en struktur som ungefär ser ut såhär:


1. Vi småpratar och fyller på tallrikarna med snacks och kopparna med te, kaffe eller valfri dryck
2. Vi tar en runda där alla berättar vad de läser just nu och vad de har läst sedan senast vi sågs
3. Vi börjar med att prata rätt öppet om vår läsupplevelse av bokklubbsboken
4. Fri diskussion där var och en får dela med sig av reflektioner och tankar om boken (den här delen brukar ta mest tid)
5. De femton sista minutrarna ägnar vi åt att välja nästa bok och hitta en tidpunkt som passar

Under undantagstillståndet träffades vi också över internet. Gick hurbra som helst!

Under undantagstillståndet träffades vi också över internet. Gick hur bra som helst!

Några goda råd längs vägen

Hur många medlemmar?

Det här är givetvis väldigt varierande och långt beroende på medlemmarna och gruppdynamiken.

Jag tänker att tio personer börjar vara någon slags maxgräns, för blir det mycket större än så kan det bli en kamp om talturerna och framförallt en utmaning att hitta tidpunkter som passar alla. Men med det sagt tror jag ändå absolut att bokklubbar med fler än tio personer är fullt möjliga att förverkliga.

I min bokklubb är vi mellan 8-9 personer per träff.

Bokklubbsledare eller inte?
I min bokklubb är jag bokklubbsledare.

Det betyder inte att jag bestämmer allt men jag ansvarar för att påminna om bokklubbsträffar, fråga runt efter offerter om vi vill köpa in en bok och sköta allt det där praktiska så att bokklubbsmedlemmarna får fokusera på läsandet.

Jag tycker inte nödvändigtvis att en bokklubbsledare är ett måste, men jag tror det är bra att någon lite håller i trådarna så att inte bokklubben rinner ut i sanden eller börjar sakna struktur. Det går också bra att ha flera ledare, eller något slags rullande system från månad till månad.

2D0B4484-2330-4400-9E69-78FBC3FB7565.jpg

Hur välja böcker
I vår bokklubb avslutar vi alltid med att diskutera vilken bok vi ska ta till näst. Här är det helt enkelt demokrati som gäller. Vi brukar försöka tänka på att få variation i det långa loppet och läsa brett och mångsidigt.

Vi planerar alltid böckerna två månader på förhand. Nu i juni beslöt vi redan vad vi läser i augusti, julimånadensbok valde vi i maj. På det här sättet kan man planera sin läsning långt i förväg. Diskutera er fram om hur ni vill göra!

Goodreads-grupp
På communityn Goodreads kan man skapa bokklubbsgrupper (endast via webbläsare, inte via appen). Där kan man pricka in datum för träffar och spara intressanta böcker i olika bokhyllor. Det här är ett bra sätt att samla alla förslag på bokklubbsböcker på ett och samma ställe.

I gruppen skriver jag också en sammanfattning av vår bokklubbsdiskussion och samlar våra vitsord för respektive bokklubbsbok. På det här sättet kan den som eventuellt missade bokklubbsträffen eller ansluter sig till klubben senare hållas uppdaterad om vad vi har läst och tyckt.

Vår senaste bokklubbsbok

Vår senaste bokklubbsbok

Bra bokklubbsböcker
En bra bokklubbsbok tycker jag är engagerande, mångtydig och gärna lite utmanande. Vår första bokklubbsbok var Fredrik Backmans Björnstad och den väckte enormt mycket diskussion. Vi har också bland annat engagerat oss i Yaa Gyasis Vända hem, George Orwells 1984, Henna Johansdotters Glasvaggan och Sheila Hetis Moderskap.

Utvidga bokklubben
I januari läste vi Susanna Alakoskis Bomullsängeln och vi bokade också en ett gemesamt teaterbesök för att se Bomullsängeln som pjäs samma månad. Det var en fantastiskt rolig kväll där vi efteråt också diskuterade boken och pjäsen och deras beröringspunkter och skillnader.

I sommar ska vi ha en “bring your spouse or cat to the book club”-träff. Till den träffen har varje medlem läst en facklitterär bok tillsammans med sin karl/katt som vi diskuterar tillsammans. Samtidigt gör vi en kul grej av det och ordnar grillfest! Vi har också planer på att göra fler teaterbesök och kanske göra gemensamma biobesök med efterföljande diskussion.

5E4901E1-407C-4A9E-BFC8-99F476A8A629-E9C4F56D-6F3F-402F-821C-FDF0A36B055E.jpeg

Vetorätt

I min bokklubb har vi vetorätt. Om någon redan har läst en bok som vi eventuellt har tänkt läsa i bokklubben har den personen rätt att dra ett vetokort. Kanske finns det andra tillfällen där veto också är rimligt? Prata om det!

En bokklubb ska vara roligt!
Diskutera ständigt med varandra ifall tempot är för högt, ifall ni vill träffas mer sällan, ifall allting fungerar. Rak kommunikation är viktigt! Om det börjar kännas som stress och press att hinna läsa, eller om all annan läsning än bokklubbsläsningen inte hinns med kanske det är skäl att ändra på tempot.

174f8d7b-371c-410f-82da-26faab5f7210.jpeg

SÅ!

Det var min utförliga guide till att starta en bokklubb.

Som sagt är det här inget one size fits all sätt, utan det är helt enkelt det sätt på vilket jag har förverkligat bokklubb tillsammans med mina härliga bokklubbisar.

Jag hoppas att du fick tips och inspiration inför att starta din egen bokklubb!

Är det något du undrar över?
Har du synpunkter på något av mina förslag?
Hör av dig i kommentarsfältet nedan!

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.