Planering är A och O

Precis som väldigt många andra därute är jag en listig människa; jag gör listor över mitt liv. Listor är mitt sätt att få ordning och reda, mest i mitt eget huvud men också rent praktiskt. Jag är en utpräglad planeringsmänniska som alltid ska göra allt till pappers förrän jag kan göra det på riktigt. Därför är det föga förvånande att jag envist håller mig till papperskalendrar, post-it lappar och anteckningsböcker.

Jag tycker själv att jag är duktig på att planera, och därför tänker jag nu dela med mig av hur jag gör när jag veckoplanerar.

Take a break from everything!.png

Veckokalender: i min veckokalender fyller jag konstant och efterhand i  möten, tandläkarbesök, Samuels fotbollsmatcher, festligheter med mera. Alltså inget märkvärdigt.

Veckans mål: varje vecka brukar jag göra en lista på vad jag vill uppnå under veckan. På min veckans mål lista skriver jag ner två olika sorters mål:

1) De där måsten som man kommer ihåg ibland, men som oftast ligger undangömda någonstans i bakhuvudet (anmälningar, förnya biblioteksböcker, svara på något mejl jag glömt, posta brev eller att boka biljetter)

2) Övriga mål. Det är sällan något väldigt stort utan kan handla om att skriva X-antal sidor i avhandlingen eller uppnå något träningsrelaterat mål. Under tiden då jag hade närstudier, alltså kurser att närvara på och uppgifter att lämna in, skrev jag också in vad jag ville ha gjort under veckan i studieväg.

Jag gör alltid mina listor med en stor ruta att kryssa för när det är gjort. Det är viktigt att också känna sig nöjd över att uppnå de mindre målen!

Tjusigt planeringsmaterial är alltid roligt. Kalendern och post-it lapparna  från Akademibokhandeln, favoritpennan från Granit.

Tjusigt planeringsmaterial är alltid roligt. Kalendern och post-it lapparna  från Akademibokhandeln, favoritpennan från Granit.

Översikt på veckan: vilka dagar är fullbokade, vilka har spelrum? När har jag tid att göra storkok, när är jag tvungen att värma upp rester? I det här skedet synkroniserar jag kalendern med min bättre hälft och på så sätt har vi koll på veckans när och var.

Dagens mål: efter en snabb översiktsblick på veckans program delegerar jag veckans mål till konkreta dagar. Veckans mål bryts då ner till dagens mål. Jag försöker fördela arbetsbördan jämnt. Att ha "Boka båtbiljetter" eller "Förnya bibbaböcker" som program på måndagmorgon känns lite löjligt, men det är ändå en oerhörd lättnad. Jag behöver inte göra det under en sömnlös natt för jag vet att jag gör det på måndag morgon.

Trots att jag är en planerare in i benmärgen har mina viktigaste planeringsrelaterade insikter varit att:

  • Vara snäll med mig själv och inte kräva för mycket eller förebrå mig själv för ouppnådda mål. Jag är bara en människa och det är okej!
  • Jag planerar för att vara flexibel. Syftet med min digra planering är ju i slutändan att jag ska hinna göra det som måste göras, för att sedan kunna göra det jag vill göra.
  • Jag är inte en slav under min planering. Planeringen är min hjälpreda inte min chef. Spontana kaffeträffar eller besök är bara bra för att orka!

Hoppas ni fick inspiration till er egna veckoplanering! Kom ihåg att det som fungerar för mig kanske inte gör det för er så behåll det goda och pröva er fram. 

planeringsinlägg-blogg4.jpg

Vilka är dina bästa veckoplaneringstips? Kommentera gärna här under!

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.