Favoriterna: julmusik

En månad har jag, väldigt mycket i smyg och med ett väldigt ont samvete, lyssnat på julmusik. Nu äntligen är det alldeles rumsrent, också bland de mest konservativa inget julrelaterat före december-personerna, att fylla örongångarna med härliga juletoner. I det här inlägget ger jag dig ett axplock av några av mina favoriter i julmusikväg. Samtliga låtar är hämtade från min egna Spotifylista med namnet christmas time som ni hittar här

Då det kommer till julmusik får jag rysningar (och inte goda sådana) av låtar som Hej tomtegubbarNu är det jul igen och Tomtarnas julnatt. Det är sött och gulligt när en barnkör sjunger det live, men då de här låtarna spelas sönder i högtalarna i allehande affärer blöder mina stackars öron. 

Men ändå är jag en allätare av rang då det kommer till julmusik (eller musik överlag). Jag lyssnar på allt från poppiga julnyheter till sakrala psalmer. Oftast är det låtar som har en vacker text som berör, eller har ett annorlunda och fint arrangemang på en annars sönderspelad julsång, som får komma med på min spellista. Men här kommer ett dussin av mina många favoriter i julmusiksväg!

Johanna Grüssner, som för övrigt konsertar i Vasanejden i helgen, har en underbar julskiva. Min favorit är, förvånansvärt nog, den här. Arrangemanget är så behagligt och smooth jazzigt.

Oslo Gospel Choir figurerar på flera spellistor hos mig, inte bara på julmusikslistan. Jag gillar äldre, mer okända julsånger och därför får de här två vara med. Jag har också en alldeles speciell relation till Mitt hjerte alltid vanker. Mer om det på luciadagen.

Den absolut mäktigaste versionen på O helga natt levererar David Phelps (inte att förväxlas med simmaren, Michael Phepls). Kalla kårar varje gång.

Min mamma har lyssnat mycket på Amy Grant under min uppväxt, så att hon bidrar med flera låtar till min spellista är inte förvånande. Den här sången, Christmas Lullaby (I will lead you home) brukar jag spela under lugna, tysta adventsmorgnar. Så fridfull och vacker.

Michael W. Smith i duett med Carrie Underwood kan inte bli fel. Den här är så hoppfull och mäktig. 

Francesca Battistellis sång Be Born in Me är en av många sånger på skivan The Story. Sången är Marias perspektiv på julevangeliets händelser. Jag blir så berörd av den här sången för texten och musik bildar en så mäktig enhet. Om jag någon gång spelar Maria i en jultablå skulle jag vilja sjunga den här. *goals* (som ungdomarna skulle säga).

Rascal Flatts är ett inte så jättekänt band i de här trakterna, men jag har diggat dem ända sen deras medverkan i filmen Bilar. Den här sången är ur Josefs perspektiv. Tankeväckande och annorlunda.

Det är nästan så jag tar fram min skämskudde då jag säger att jag är en helhjärtad Frozen fantast. Humorn är så fantastisk i filmen, musiken är så bra och i smyg önskar jag att jag också hade en Elsaklänning. Öppningssången Vuelie är kanske inte en julsång, men den är mäktig och passar väl in så här i vintertid.

När jag hör Pentatonix Coldest Winter kan jag inte sitta still. Det är en sång som alltid får mig att koreografera häftiga shownummer i huvudet.

Sara Bareilles är en av mina förebilder då det kommer till musik. Hennes två låtar Love is Christmas och Winter Song är superfina pianoballader. Lyssna och njut! 

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.