Min barndoms leksaker

På tal om mitt förra inlägg om lek.

ALLTID när jag är på loppis spanar jag efter leksaker som jag själv hade som barn. Vi hade en skattkammare till lekrum som var fylld med leksaker.

Här vill jag göra nedslag i några leksaker som jag lekte med som barn. ÅH vad jag skulle älska att ha kvar dem ännu idag! (Note to self: gör dig aldrig av med barnens leksaker!).

En av mina favoritlekar: barbie! Här med en hårsalong!

Nå! Nu har jag samlat massvis med bilder från nätet (bilderna, förutom den allra första i detta inlägg, är inte mina egna utan hämtade från nätet). Detta inlägg blir härmed officiellt inlägget med den mest brokiga skaran av halvdåliga bilder men med desto finare motiv. kan jag ty,ka!

Håll i er för här kommer en nostalgitripp!

Belville av LEGO
Åh nostalgin! Jag hade rätt många av dessa figurer som barn. Med dem lekte jag oftast att någon prinsessa blev bortförd och räddad av en prins. Men jag lekte också en lek om att drottningmamman dog i någon typ av lungsjukdom och den elaka styvmodern (en förklädd häxa, förstås) tog över och förstörde hela kungariket och att kungens döttrar – prinsessorna då – skulle rädda det igen.

Jag hade en kung, prins, prinsessor, drottning, fe och små älvor. Men jag hade också högst “vanliga” människor föreställande små barn som red på hästar som jag lekte med. SÅ många timmar har jag suttit med dessa!

Polly Pocket
Alltså dessa! Så ursöta små leksaker som jag kallade “smågubbar”. Jag kommer särskilt ihåg glasshuset högst uppe till vänster för taket DOFTADE! Jag skulle kunna urskilja den doften i ett blindtest vilken dag som helst.

Mera Polly pocket-bilder nedan!

Fashion Polly Pocket (stor version)
Ursprungligen var Polly Pocket bara dessa små askar och dockor (högre raden) men med tiden blev de också medelstora figurer (ca 10 cm). Jag kommer ihåg att jag hade en Polly Pocket bil (typ den på bilden) och massvis med gummikläder och grejer att klä henne med. Jag lekte förstås att hon var popartist och superkänd!

Kuriosa: När jag skrev detta inlägg gjorde jag lite research om vad som hände med Polly Pocket, och varför de plötsligt blev “stora” och grejen är att Mattel (företaget bakom Barbie) köpte upp Polly Pocket och fortsatte först med att tillverka minifigurer men utvecklade PP med tiden mot att bli mer av en blondhårig fashionista som helt ärligt liknar barbie (Fashion Polly Pocket). Fashion Polly Pocket höll i sig bara i några år men NU har man återupptagit produktionen av mini Polly Pocket som påminner om den ursprungliga!

Teeny Weeny Families
Alltså dessa figurer! Små djurfigurer med människoattribut som bor i symaskiner, har skola i en skor och ett hotell i ett golvur. Dessa ägde jag till en början inte själv men jag lekte ofta med dem när jag var hos min dagmamma. Eftersom min dagmamma var min faster fanns mina kusiners leksaker där och kusin Katarinas Teeny Weeny var ofta föremål för min beundran och lek. Sen fick jag även ärva dessa av henne och ägnade oändliga timmar åt att leka med dem.

Eftersom jag hade rätt många av dessa familjer lekte jag alltid att de bodde i en by som hotades av något (oftast skurkar av något slag). Alla familjer hade namn som passade dem (barnen i björnfamiljen hette till exempel “Benjamin” och “Benjamina Björn”). Så fina minnen!

Lego Scala
Jag fick min första Lego Scala (häststallet uppe till höger) en jul och därefter fick jag några fler set men aldrig det efterlängtade huset (uppe till vänster). LYCKAN när jag hittade en låda med random Lego Scala-lekaker på loppis för bara 6 EURO för några veckor sedan!

Disneyfigurer
Jag älskade att leka med dessa Disneyfigurer. Jag kommer ihåg att en populär snabbmatskedja i olika omgångar bjöd ut Disneyfigurer i sina barnmåltider så utöver dessa härliga, fina köpta från Kanada hade vi även många andra lite mindre exklusiva sådana. Jag tror faktiskt att jag allra, allra oftast lekte med dessa “gubbar” som jag kallade “mellangubbarna” (för de var medelstora i jämförelse med Polly Pocket och Barbie).

Tamagotchi
Såklart hade även jag en Tamagotchi (eller egentligen flera) och jag vet att jag faktiskt hade precis denhär färgkombinationen! Nostalgiii!

Furby
På tal om Tamagotchi! ”Uuu I’m scaaared” kunde det plötsligt låta när vi släckte lamporna i sovrummet. Orsaken var förstås att jag hade lämnat på mitt Furby-djur som (imponerande nog där kring millenieskiftet) märkte när det blev mörkt. Åh som jag skötte och tog hand om denna. Jag kommer ihåg att jag hade två olika djur varav en av dem såg ut precis som denna: leopardmönstrad!

Barbie
Såklart! Jag hade en mängd Barbiedockor men var ändå aldrig en riktigt utpräglad Barbietjej. Jag kommer till exempel inte ihåg några särskilda Barbie:sar förutom dessa tre Pocahontas-figurer och den otroligt vackra prinsessan till höger. Ja och hårsalongen på den första bilden i inlägget förstås!

Disneys Polly Pocket
Åh som jag älskade dessa “smågubbar”. Polly Pocket gick ihop med Disney i produktionen av små fickversioner av Disneys populära filmer. Jag hade alla dessa Polly Pockets på bilderna och ångrar DYRT att jag inte bevarade dem fastän jag slutade leka med dem. När jag lekte med dessa ackompanjerade leken så klart med sångerna från filmerna.


Jag blir såå nostalgisk när jag nu har ägnat pinsamt lång tid åt att söka bilder på trettio år gamla leksaker. Idag är många av dessa värda väldigt mycket (vintage Polly Pocket är kring 100 €, en Furby kan vara upp till 200 € och Teeny Weeny hotellet har jag sett kosta upp till 90 €).

Så fina minnen med dessa! Både ensam men även tillsammans med kusiner, syskon och vänner.

Känner du igen någon av dessa från din barndom? Vad lekte du med som barn?

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.