Fem saker jag inte visste innan jag blev gravid

Jag är inne i min nionde månad av graviditet så vid det här laget känner jag att jag har rätt så bra koll på vad det innebär.

Varje graviditet är förstås lika unik och individuell som varje människa, men ändå finns det vissa – mer allmängiltiga – aspekter som jag verkligen inte hade någon aning om innan jag blev gravid.

Här delar jag därför med mig av fem saker som jag verkligen inte visste.

IMG_5975.jpeg

1. Rådgivningen är superstrukturerad!
Okej det här kanske är en självklarhet för er andra men WOW vilket välfungerande system mödrarådgivningen är i Finland. Jag hade trott att rådgivning var något man besöker regelbundet men att innehållet på dessa tillfällen är lite random, lite som att gå i terapi och diskutera “hur har du det?” och sedan styrs innehållet utifrån det.

Oonej så fel jag hade. Visst är de måna om att fråga hur man har det, men utöver det finns ett välstrukturerat system där man med vissa intervaller informerar om vissa saker och gör vissa mätningar/tester och liknande. Till exempel så är alla väntande på ett rådgivningsbesök kring vecka 22 och får då information om och nödvändiga blanketter till FPA och moderskapsförpackning och så vidare. SJUKT BRA och rutinerat! Det hade jag ingen aning om innan.

2. Listan på vad en inte får äta är lite överväldigande
Jag blev lite förvånad när jag fick listan på vilka livsmedel jag helst bör undvika som gravid. Inga opastöriserade mjölkprodukter (och vad innebär det? är ju den naturliga följdfrågan), inga örter, inga charkuterier, ingen ingefära. Undvika stora rovfiskar, mjölkprodukter med fett, rooibos, vissa frön och så vidare och så vidare.

Men grejen är att en del av dessa livsmedel är lite godtyckliga, för om jag bodde hundra kilometer västerut är det helt okej att äta kaviar och sushi till exempel. Så sunt bondförnuft och måtta med allt är väl huvudsaken tänker jag.

400a1e5c-331f-4246-bbb1-ec3677338518.jpeg

3. Foglossning är inte vad det låter som
Det här begreppet har jag alltid varit lite rädd för. Är det fogar som faktiskt ska lossna!? Ska jag gå omkring med kroppsdelar som hänger löst!? Nej, inte riktigt. Snarare är det skelett och ligament som ska mjukas upp tack vare hormonet relaxin.

Hur känns foglossning då? Jag har haft foglossning främst i korsryggen och det känns som ordentlig ryggvärk som ibland vid vissa rörelser hugger till som en kniv. På sistone har det börjat knaka och knäppa i bäckenet precis som ryggen kan göra ibland. Det är obehagligt och smärtsamt men det är faktiskt inget som lossnar per se.

4. Det finns en bilstoldjungel och den är inte lättnavigerad
Jag visste förstås att man inte bara lägger ned babysar på passagerarsätet i bilen och knäpper på ett bälte, men jag hade verkligen ingen aning om vilken djungel transporten av babysar är.

Jag visste inte att babysars allra första bilstol heter babyskydd (alltså inte en personlig livvakt). I detta babyskydd sitter dom tills de är ungefär ett år gamla och sen byter de till en stol som ser precis likadan ut men som heter bilstol. Och SEN byter de till bältesstol … Allting är jättedyrt (tacka vetja second hand) och det är en hel vetenskap. Det är förstås oerhört viktigt men väldigt ointressant om du frågar mig.

Och bonus: tröttheten är rätt förlamande. Men rätt mysigt att tupplura med katt ändå.

Och bonus: tröttheten är rätt förlamande. Men rätt mysigt att tupplura med katt ändå.

5. Hur ÄR det egentligen att känna en baby i magen?
Det här är kanske det mest svårbeskrivliga och säkert delvis individuellt också. Jag gör ändå ett försök.

För mig kändes de tidigaste rörelserna (innan vecka 20) precis som om att en fiskfena skulle ha sprattlat i magen. Det kändes ibland också som då man har tics i ögat eller i en annan nerv på kroppen, men att detta “tics” hände i magen.

Längre fram i graviditeten kunde jag känna att något hoppade och voltade i magen – ibland tyckte jag nästan att det hade ordentliga läten när babyn rörde sig mycket. Nu, i vecka 35 är rörelserna inte lika “våldsamma” då det börjar bli trångt, utan rörelserna ä mer som stretchningar och tryck mot revbenen eller på sidan av magen.

Allt det här visste jag ingenting om innan jag blev gravid. Har du någon aspekt som du skulle vilja tillägga? Eller något du inte håller med om? Hör av dig nedan!

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.