6 tips för ett läsande liv

Jag läser en hel del. Det hör lite till modersmålslärarens uppgift. Med åren har jag samlat på mig en halv vetenskap kring mitt läsande, och nedan listar jag mina 6 bästa tips för ett läsande liv!

1) Läslista. Jag har en anteckning på min telefon, och en anslagstavla på pinterest, där jag omedelbart sparar boktitlar jag blir intresserad av att läsa. Det kommer många bra tips på facebook, instagram, i dagstidningen, radion och tv, ja boktips finns överallt. Det värsta är ju att jag glömmer bort böckerna om jag inte skriver ner det omedelbums. Men med en lista på telefonen går det snabbt. Om listan blir lång, dela in den i olika underkategorier. Jag har t.ex. skönlitteratur, deckare/kriminal, barn- och ungdomslitteratur etc. På det här sättet har jag olika listor för olika humör.

2) Biblioteksplanera. Jag skulle aldrig gå till biblioteket utan att ha tagit reda på åtminstone 3 böcker jag ska ha från ifrågavarande bibliotek. Jag brukar också ta reda på i vilken hylla böckerna ligger. På det här sättet sparar jag mycket tid och energi. Att strosa runt bland bokhyllor är förstås en njutning i sig, men det kan också vara frustrerande. Med biblioteksplanering sparar jag tid och energi!

3) Läsdagbok. Dokumentera din läsning! I min läsdagbok skriver jag ner väsentlig fakta om boken och gör en mini-recension. Jag brukar också skriva ner till vem jag rekommenderar boken, för jag får ganska ofta frågan om jag har något bra boktips. På det här sättet för jag logg över vad jag läser och vad jag tyckte. Det är också roligt att bläddra tillbaka och se "Nämen hej, här läste jag den här boken!". Samtidigt är en läsdagbok ett utmärkt stöd för minnet.

Läsdagböcker finns att köpas i Akademiska Bokhandeln och på nätet, förstås. Men varför inte göra din egen?

Läsdagböcker finns att köpas i Akademiska Bokhandeln och på nätet, förstås. Men varför inte göra din egen?

4) Bevinga ord. Förutom att skriva om mina lästa böcker i min läsdagbok brukar jag också bevinga ord, alltså plocka ut vackra och kloka ord och samla dem i ett häfte som jag heter "Ord värda att bevingas" (se häftet på bilden nedan). Det är terapeutiskt att sitta skriva, klottra och rita i ett häfte som samtidigt fylls av minnesvärda ord och vackra fraser. Om jag inte orkar göra det i den exakta stunden som jag läser, brukar jag ta ett kort på boksidan och spara skrivandet till en annan gång.

5) Googla vilt. Läsning är så allmänbildande. När jag läser brukar jag skriva ned saker som jag ska slå upp, på mitt bokmärke (oftast bibliotekskvittot). Det är ofta ord jag inte stött på förut, historiska händelser eller viktiga personer. Nyfikenhet är viktigt men låt det inte störa din läsning. Skriv ner det, lämna det och återkom till det senare när du inte läser

bokmal3-blogg.jpg
bokmal2-blogg.jpg

6) Sök inspiration. Ibland känner jag att inspirationen tryter. Då brukar jag öppna adlibris hemsida, akademibokhandeln (i Sverige), bokbloggar med mera. Genom att se vad som finns på topplistorna, vilka nyheter som har utkommit eller vad personalen i en bokhandel rekommenderar, hamnar jag ofta in på nya spännande litteraturstigar. Har du en favoritförfattare och skulle gärna hitta flera författare i samma stil, slå in författaren i en litteraturkarta (exempelvis Literature Map eller Goodreads - jag slog färdigt in Lars Kepler).

Här har jag skapat en Litteraturkarta genom att slå in Lars Kepler.

Här har jag skapat en Litteraturkarta genom att slå in Lars Kepler.

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.