Bli emoji-smart!

Det är dags att ge resultatet för emojiundersökningen jag gjorde för en dryg vecka sedan. Det har varit så intressant att analysera och tolka era svar, och jag har varit glad över de spontana emojidiskussioner som mitt inlägg har startat.

Varför en emoji-studie då? Det finns förvisso Emojipedia och andra sidor som finns till för att hjälpa oss att orientera i emojidjungeln, men det är själva användningen i vardagen som intresserar mig. Hur använder du emojier? För det är användare som formar språket, inte encyklopedierna. Nåja, nog om det.

Min övergripande slutsats av studien är att det är ganska häftigt att vi människor över huvud taget kan kommunicera med emojier. Vi har olika förståelse och uppfattningar för emojier, men ändå tycks vi förstå varandra. Den totala mängden svar jag fick är 107, och för att friska upp minnet kommer emojierna här en gång till

Emoji-undersökning.png
Emoji1-blogg.png

Emoji 1 heter Grimacing face på Emojipedia och ni har röstat så här. Majoriteten anser alltså att det är någon form av nervositet som visas, en fjärdedel av er ville emellertid specificera själva. En tiondel anser att den helt enkelt är glad. De kommentarer som oftast förekom var att emojin betyder:

 • Ou nou, oh shieeet, hups, ooops
 • "Snääääälllla" (i betydelsen "Kan du köpa choklad åt mig?")
 • Obekväm, awkward, osäker, fattar inget
 • Busig, galghumorleende
 • Småarg, förvirrad, "Grr" (visar tänderna)
 • Nervöst skratt "eheheh"'

Det är intressant, för fastän jag hade skrivit "nervös" som svarsalternativ var det ändå precis de här betydelserna jag var ute efter. Men nu vet ni nästa gång hur andra personer kan tolka den här emojin. Så använd den ogärna i betydelsen "Jag tycker om dig  😁 ". Det kan misstolkas rejält.

emoji2-blogg.png

Den andra emojin, den med händerna, heter Folding Hands och majoriteten av er använder den i betydelsen "Ber/hoppas". En dryg tiondel av er använder den enbart / också i betydelsen high five. Övriga kommentarer om emojin är:

 • Tack / arigato
 • Slår ihop händerna som tecken på att något ska börja hända
 • Yoga / kampsport / "hayaa"
emoji3-blogg.png

Den tredje och sista emojin, heter Slightly Smiling Face, och hade också en intressant fördelning. Två tredjedelar av er anser att den här emojin är en försiktig glad emoji. En femtedel av er anser att den är glad, helt enkelt. 15 % menar att det är en sarkastisk emoji. "Jag ser dig när du sover" är min personliga tolkning av emojin, och det är roligt att åtminstone några av er nappade på det svaret. Jag tycker att ögonen och munnen är motsägelsefulla och därför ser den här emojin smått morbid ut för mig. Men era kommentarer till emoji 3 lydde:

 • Stelt, styvt, låtsas vara glad men är det inte
 • Ett vänligt och neutralt leende helt enkelt. 
 • Avslutar en mening, tydligare än punkt (Det här fann jag oerhört intressant, kommunikationsnörden inom mig vill undersöka det här mer. Kanske vi i framtiden slopar interpunktion och kör all in med emojier. Jag hoppas inte).

Tusen tack för ert deltagande i den här undersökningen. Jag hoppas att ni nu är lite mer emoji-smarta, och att det här resultatet i alla fall visar på hur många olika sätt vi kan tolka emojier. Det kan vara bra att veta att de tolkas olika, för då undviker man missförstånd.

Tack! 😁 

haha

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.