Julläsning till eder alla

Jag har en förkärlek för julböcker. Som barn var Astrid Lindgrens julsagor i Barnen i Bullerbyn, Lotta på Bråkmakargatan och Madicken mina favoriter. Lindgren beskrev sinnebilden av den mest idylliska julen med stöpta ljus och doft av gran. 

Det finns emellertid också andra och nyare julläsning som jag har fattat tycke för. Den senaste som jag läste är novellen Ditt livs affär av Fredrik Backman. Till skillnad från Lindgrens julsagor är den här inte alls idyllisk och har inte heller särskilt mycket med jul att göra, trots att handlingen utspelar sig i juletid. Däremot har den det sällsynta djupet som jag hittills bara har hittat i ett enda skönlitterärt författarskap, och det är just i Backmans. Sällan har romaner (noveller) berört mig på ett så allmänmänskligt plan som Backmans gör. Så också med den här novellen som utkom 2016 i Helsingborgs Dagblad. I år utkom novellen i bokform. 

Redan med att läsa bokens baksida väcks min nyfikenhet och läslust:

"Ditt livs affär, av författaren till En man som heter Ove, är en magisk liten julhistoria om vad vår tid är värd och vad det vi lämnar efter oss egentligen betyder. Vem skulle du ge ditt liv för, om det inte räckte med att bara dö? Vad skulle du offra, om du visste att ingen skulle minnas det?

Det är natten före julafton. När gryningen kommer är en av oss borta."

Läs den!

backamansbootshi.PNG

Jag har läst novellen via Elib (superbra, gratis tjänst som används av de flesta bibliotek och många skolor/universitet i Finland). Överlag föredrar jag den fysiska boken alla gånger, men en novell och kortare romaner går bra att läsa också på en läsplatta.

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.