Favoriterna: litteraturklassiker

Efter en inläggsönskan av fina Katarina fick jag idén att göra en serie där jag en gång i månaden listar Favoriterna. [Anekdot om ordet favoriterna: då jag var liten trodde jag det hette faborit, och jag var uppriktigt sagt besviken så jag lärde mig läsa och fick veta bättre]. Jag listar alltså mina favoriter inom ett visst ämne - allt från musik, litteratur, städer, you name it.

Inte för att jag tror att jag är så märkvärdig och speciell att ni, mina läsare, suktar efter att få veta "allt" om mig, utan snarare för att dela inspiration, vilket är ett av mina syften med den här bloggen.

Så härmed inviger jag favoriterna del 1 - litteraturklassiker. Bilderna är inte mina egna, originalkällan hittas då man klickar på respektive bild.

Boktjuven av Markus Zusack. En ungdomsroman som passar alla åldrar. Den här är jämförelsevis ganska ny (2005), men ändå tycker jag själv att den räknas som en riktig klassiker. Berättaren i boken är Döden själv, vilket är annorlunda och helt enkelt genialiskt. Boken handlar om andra världskriget, om vänskap och böcker, förstås.

Utvandrarserien av Vilhelm Moberg. Då Svenska Teatern producerade Kristina från Duvemåla förberedde jag mig med att läsa igenom de fyra böckerna som musikalen baseras på. För att läsa de här böckerna bör man kunna omfamna det långsamma; förhändelseförloppet sker inte i ett rasande tempo. Däremot får man följa med en otrolig karaktärsutveckling och lär känna några individer som emigrerade - inte bara den stora massan som vi har hört om.

Don Quijote av Miguel de Cervantes. En alldeles underbart dråplig och humoristisk roman om en fattig man som har tappat bort sig i riddarromaner och tror att han själv är en riddare. Förvriden verklighetsuppfattning, synvillor, tursamheter och komik på hög nivå finns att läsas den här berättelsen.

Den unge Werthers lidanden av Johann Wolfgang von Goethe. Som den romantiker jag är har jag alltid tyckt om den här berättelsen, om kärlek när den är som olyckligast. Romanen är lättläst men har flera nivåer att fördjupa sig i. Jag har bland annat gjort en analys av interpunktionen och användningen av interjektionen "Åh" i boken. Att sånt.

Utöver det här gillar jag F. Scott Fitzgeralds bok "Den stora Gatsby", Fjodor Dostojevskijs "Brott och Straff" och Victoria Benedictssons "Pengar". Det finns förstås en mängd andra klassiker som jag har läst och gillar, men jag börjar med de här.

Vilken är din favorit klassiker?

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.