Recept: Chocolate chip cookies

Jag bakar riktigt erkänt goda chocolate chip cookies. Det är en av mina udda talanger (tillsammans med att sjunga med munnen stängd, välja utsökta vattenmeloner och vara alldeles supersnabb på damernas när det krävs).

För tillfället har vi ett överskott på choklad i skafferiet (väldigt jobbigt, jag vet) och jag som är inne i en djup bakningsperiod fick för mig att baka chocolate chip cookies.

Min filosofi då det kommer till bakning är följande: då jag bakar ska det vara riktigt gott. Det betyder äkta smör och äkta socker. Jag gillar också mer hälsosammare alternativ, men jag äter det mer som mellanmål. När det ska va kaffedopp ska det vara kaffedopp!

Jag gillar mina chocolate chip cookies grova, sega och med stora chokladbitar i. Låt mig därför dela med mig av receptet jag använder på de här lättbakade chokladkakorna!

WhatsApp Image 2018-09-02 at 16.25.19.jpeg

Chocolate chip cookies

Recept för ca 30 — 50 kex
150 g smör
3 ½ dl socker
2 msk sirap
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 äggula
4 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ tsk salt
200 g Fazers blå (eller motsvarande choklad i valfri smak)

1. Sätt ugnen på 175 grader (ev. 150 grader om du har en varmluftsugn)
2. Smält smöret i en medelstor kastrull
3. Rör i socker, vaniljsocker och sirap i smöret
4. Tillsätt ägget, äggulan och rör om
5. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en separat skål och rör sedan ner i smörblandningen
6. Låt degen svalna en stund, antingen i rumstemperatur eller en kort stund i kylskåpet
7. Hacka under tiden chokladen till valfri storlek. Jag brukar grovhacka chokladplattan men spara några större bitar att trycka in senare.
8. När degen har svalnat — rör ner den hackade chokladen
9. Klicka ut degen på en plåt klädd med bakplåtspapper. Storleken på klickarna kan variera, men kom ihåg att degen breder ut sig ganska rejält i ugnen. Jag brukar ha ungefär en klick lika stor som en tesked.
10. Om du har några större chokladbitar kan du försiktigt trycka ner dem i degklickarna
11. Grädda i mitten eller nedre delen av ugnen i 8-12 minuter

Hemligheten med lyckade chocolate chip cookies är att ta ut dem tidigt — mycket tidigare än man skulle tro! De ska bara ha en mjukt gyllene färg runt kanterna när man tar ut dem, då blir de härligt sega i mitten men krispiga på kanterna. Om du hellre vill ha lite "torrare" kex som inte är så sega ska du ha dem längre (10 + minuter). Kom också ihåg att ju större degklickar desto längre gräddningstid.

WhatsApp Image 2018-09-02 at 16.25.20.jpeg

Idag blev mina kakor lite mer platta än de brukar, jag misstänker att det har att göra med att jag blandade smöret i mjölblandningen istället för tvärtom. Men oavsett — det är fenomenalt goda!

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.