Favoriten

Jag tror att få personer har kunnat undgå att notera att det idag är kanelbullens dag. Nu skriver jag det här på morgonen, men jag misstänker att ikväll vid läggdags kommer mitt sociala medie-intag av kanelbullebilder vara högt. Jag kommer troligen drömma om vetedeg med ljuvlig kanelsmörkräm.

Men jag är den förste att erkänna att jag har en ovanligt kär relation till (med?) kanelbullar och därför klagar jag verkligen inte över temadagen.

Så i andan av bullar kommer här mitt bästa kanelbullerecept. Reservera ordentligt med tid för att låta de här godingarna bli till. Långsamhetens lov är nyckelorden för de här bullarnas tillblivelse. 

Kanelbullar i långpanna med vaniljkräm. Because you're worth it.

IMG_0083.JPG

Kanelbullar med vaniljkräm
 

Bulladeg
3 ½ tsk kardemumma
50 g jäst
5 dl kall mjölk
2 1/4 dl socker
1 tsk salt
200 g rumsvarmt smör i bitar
18 dl vetemjöl
1 ägg + ½ msk vatten till penslingen

Fyllning
200 g rumsvarmt smör (he e smöri som göri)
2 dl socker
3 msk vaniljsocker
2 1/4 msk kanel

Vaniljkräm
½ vaniljstång
5 dl mjölk
3 msk + 3/4 dl socker
6 äggulor
1 dl maizena

Glasyr
2 dl florsocker
1 ½ msk vatten
(+ lite pärlsocker)

1. Börja med vaniljkrämen. (Halva receptet på vaniljkräm räcker också; det lämnar alltid mycket över för mig, men det beror på hur mycket kräm du vill ha!). Skär ett snitt i vaniljstången på längden. Skrapa ut fröna. Koka upp mjölk, vaniljstång och frön samt 3 msk socker i en kastrull.

2. Rör ihop äggulor och resten av sockret med maizenan i en bunke. Ta bort vaniljstången från kastrullen. Sila först ner 1/3 av den varma vaniljmjölken i äggblandningen och vispa den slät. Sila sedan ner resten.

3. Häll tillbaka blandningen i kastrullen. Värm under vispning tills krämen tjocknar. Ta bort från värmen och ställ krämen kallt.

4. Vetedeg: Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör så att jästen löser sig.

5. Tillsätt kardemumma, socker, salt och smör. Blanda i mjölet lite i taget tills den blir smidig. Jag brukar börja med 15 dl och arbeta mig uppåt därifrån. Degen ska inte ändå var för torr, då blir bullarna det också.

6. Knåda degen för hand eller kör den på maskin på låg hastighet tills den blir smidig. 

7. Fyllning: blanda alla ingredienser

8. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord. Bred ut smörfyllningen. Rulla ihop degen från långsidan och skär i 2 cm tjocka skivor.

9. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Smöra kanterna. Lägg i bullarna med ca ½ cm mellanrum. Spraya dem lätt med lite vatten från en blomspruta. Täck med plastfolie och se till att det är tätt.

10. När bullarna har jäst ihop sig ordentligt är dom klara för gräddning, det tar ca 2 timmar.

11. Sätt ugnen på 200 grader.

12. Fyll en spritspåse med den kalla vaniljkrämen. Tryck ner sprutan till botten av långpannan i mitten av varje bulle. Tryck ut så mycket vaniljkräm att den kommer upp igen. Om du inte har en spritspåse kan det bli knepigt, men klipp sönder en liten plastpåse och gräva en liten grop för krämen i bullarna. 

13. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen ca 20-25 minuter.

14. Blanda ägg och vatten till penslingen. Pensla på tunt direkt när bullarna kommer ut ur ugnen. Lyft upp dom på galler och dra försiktigt bort papperet. Låt svalna.

15. Blanda florsocker och vatten till glasyren.

16. Ringla över glasyren och strö över pärlsocker. 

17. Ät och njut!

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.