Planera månaden med mig

Bild 1: Min modell för hur jag planerar månaden enligt område samt en början på fokusområde för månaden

April och våren är officiellt här!

Jag är alltid lika taggad på en ny månad för då får jag sitta ner och göra månadens bullet journal och planering.

Jag är ett stort fan av bullet journal-metoden som jag har hållit på med i snart sju år. En traditionell kalender fungerar inte för mig för jag är sällan bunden till klockslag (vilken är den klassiska layouten i en veckokalender) utan mitt liv är snarare projektbaserat där jag har vissa saker som måste göras men inte specifikt någon viss tid på dygnet.

Men man behöver inte vara hard core bullet journalare för att planera veckan på det sätt som jag tänkte visa er. Det viktigaste är alltid att hitta ett sätt som fungerar för en – för det är ju hela poängen med planering!

Jag tänkte här visa hur jag brukar göra för att planera min månad så häng med i en steg-för-steg guide!

Bild 2: Ifylld månadsplanering och fokusområden

  1. Planera månaden enligt kategori

Det allra första jag gör när en ny månad står för dörren är att dela upp mitt liv i olika kategorier.

På bild 1 ser ni några förslag på centrala kategorier i mitt liv just nu – men dessa varierar enligt livsskede och enligt vad som är aktuellt. I mars hade jag en kategori som helt kallt hette “Stipendium” för det var aktuellt då. När jag har andra projekt på gång (jultablå, album) blir de separata kategorier.

Sen går jag igenom varje kategori var för sig och skriver ner viktiga datum i respektive kategori samt vad som borde göras. På det här sättet får jag en grov överblick över vad som är aktuellt i respektive område i livet. Många saker kommer jag ihåg på rak arm direkt, men denna översikt fylls på vartefter fler saker dyker upp.

2. Välj några fokusområden för månaden

Min viktigaste princip för att planera mitt liv är att jag inte kan göra ALLT under en och samma dag (eller vecka, eller ens månad) så därför måste jag välja något område och hänge mig helt och fullt åt det.

I april har jag valt att fokusera på läsning (som jag inte hann så mycket med i mars), att fixa upp här hemma (som jag bara har skjutit på hela året) samt att ha härlig familjetid (vår dotter fyller 3 år så det är extra festligt denna månad).

Dessa fokusområden tar jag även med i min veckoplanering och till och med i dagsplaneringen. Men mer om det sen.

Bild 3: Modell för veckovyn

3. Gör en veckovy

Veckovyn hör inte egetligen till bullet journal metoden, men jag älskar att ha en veckoplanering!

Layoutmässigt går det att vara hur kreativ som helst, men jag har några layouter som jag oftast kör på varav detta är en.

Jag brukar ha en rätt enkel och stilren layout för att få fram det viktigaste. På bild tre har jag gjort upp en modell för veckan och jag skapar ett likadant uppslag för varje vecka i månaden.

Sen skriver jag in varje veckodag och “kalla fakta” såsom möten, födelsedagar och “appointments” (som jag ofta hämtar från min och Samuels gemensamma online-kalender).

Utöver det har jag även ett fokusområde för varje vecka: dessa fokusområden hämtar jag från min månadsplanering (och månadsplaneringens fokusområden är ofta hämtade från min årsplanering. Ni hör ju: det slutar aldrig…)

Vid sidan om allt skriver jag även in veckans To Do.

Jag hämtar punkter från min månadsplanering (bild 2) och försöker klumpa ihop punkterna så att sådant som kräver att jag sitter vid datorn eller gör ärenden på stan sker under samma dag.

Därför försöker jag vara sträng med att vara fokuserad med det jag gör och veta att jag nog hinner göra allt det andra också, men bara inte just nu.

Om jag under dagen kommer på att jag denna vecka måste få gjort en punkt försöker jag också direkt skriva in under vilken dag det är vettigast att få in den punkten. På detta sätt slipper jag ligga sömnlös och fundera om det blir gjort, för jag vet att det blir gjort på en specifik dag.

Bild 4: Ifylld veckovy. Ni ser att tisdagen är ganska mycket sitta vid datorn/boka tider/skattedeklaration. Om jag blir klar snabbare än jag tänkt flyttar jag gärna över andra liknanden punkter (t.ex. onsdagens fakturering) till samma arbetspass – så får jag gjort så mycket som möjligt av liknande sysslor på samma gång. Hellre det än såsa på med ett och annat.

4. GÖr en dagsplanering

När månaden är planerad och veckan likaså är det dags för den dagliga planeringen. Jag påbörjar ofta dagsplaneringen kvällen innan och skriver in morgondagens datum och veckodag samt några punkter som jag vet att måste göras.

Just nu är min rytm att Måns sover rätt långa pass två gånger om dagen så då hinner jag ofta få undan en hel del. När han är vaken brukar jag ta med honom för att t.ex. tvätta kläder, sortera lådor eller annat som inte kräver att jag sitter vid en skärm. Och, för att nu ha det sagt, så leker och läser och sjunger jag ju med honom när han är vaken också – så ni inte tror att jag inte umgås med mitt barn bara för att jag inte skriver in det i min planering ;)

5. Börja beta av dina punkter

När jag har kommit så här långt är det *bara* att beta av mina punkter på dagens to do lista. Och när jag upprepar detta samma mönster varje dag så betar jag även på sikt av min veckoplanering och min månadsplanering.

Lätt som en plätt ju ;)


Disclaimer: Så händer ju livet ibland också! Jag får ofeelis och orkar inte göra annat än slappa på soffan med en bok, barn blir snoriga och är hemma istället för på dagis, eller jag struntar i planeringen och gör något annat roligt istället och då brukar all planering gå i stöpet men hej sånt är livet!

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.