Mina bästa mom-hacks

Att ha en ettåring är hektiskt, därför är olika sätt att underlätta livet och vardagen GULD.

Dessa är mina bästa mom-hacks och tips för att själv orka och må bra trots intensiva dagar.

Väldigt många av mina hacks handlar om förbehållning och förberedelse (HUR tråkigt som helst men SÅ värt det). Är jag förberedd så är jag också mer spontan, så är det bara!

Så här kommer några av mina tips:

Ladda kaffekokaren kvällen innan
Varje kväll innan jag lägger mig laddar jag kaffekokaren med morgonkaffe så att det bara är att trycka på “On” när jag vaknar. Numera har vi också en kaffemaskin som inte ens behöver förberedas utan som bara är att trycka på – lyxen är överflödig men så skön!

Stig upp innan i god tid innan alla andra
God morgon morgonmänniskor! Jag älskar att stiga upp helst en timme innan Samuel och Molly för att få kaffinera och läsa och andas i lugn och ro och sen möta dagen och familjen med ett positivt humör.

Scrunchies
Vad vore detta mammaliv utan alla mina hårband. Jag har nästan alltid en scrunschie runt handleden för att när som helst lägga upp håret i en hästsvans eller en famös mom bun.

Hitta ljudböcker
Vad vore jag utan ljudböcker? Jag har ofta med mig en ljudbok för att göra Mollys tupplurspromenader, veckostädningen eller bilresan från plats A till B trevligare.

Vagnpromenad när Molly sover och en ljudbok är en av mina favoritkombon!

Storkok och stora sallader
Vår mat-strategi hos oss är ser ut på följande sätt: veckohandla på torsdagar. Storkoka och laga en stor grönsallad på söndagar. Äta rester och “uppvärmor” hela veckan. Eventuellt laga en till stor sallad en gång in i veckan. Vi försöker att laga “ny” mat max en gång in i veckan och alltid ha ett ordentligt storkok under helgen. Oftast funkar det riktigt bra.

Sätt på träningskläder från morgonen
Mitt bästa tips för att få träningen gjord är att från morgonen klä sig i träningskläder. VIllkoret är: jag måste svettas och träna innan jag kan ta bort dem. Ju mer omotiverad jag är, desto fulare eller mer illaluktande träningskläder sätter jag på – då kan jag lova att jag snabbt ser till att svettas så jag får komma ur dem, hehe (äckligt men det funkar!).

Ha alltid mellanmål med dig
Jag är en människa som behöver äta regelbundet för att må bra. Jag har alltid med mig något ätbart åt såväl Molly som åt mig när jag lämnar huset: banan, proteinstänger, havrekex, smoothie – allt funkar bara det ger energi.

Gungträna
I avdelningen träning är en kul grej hos oss att jag jumppar medan Molly sitter i en gunga och håller på. Det blir lite av en slags intervall/HIIT-typ av träning att först ligga på marken och göra magmuskelövningar eller liknande och sedan snabbt stiga upp för att ge mer fart. Molly älskar att se på när jag hoppar och har mig och jag blir rejält svettig på köpet!

After-mom på café
Det ALLRA bästa jag vet för att ta hand om mig själv och orka med livet är följande: packa ner en bok, kanske hörlurar och ta dig till ett café (Vasabor: Espresso House i Rewell Center är mitt favorit för där är sällan väldigt mycket folk men det är rymligt och rätt mysigt ändå). Sitt där och drick något värmande, ät något gott, läs en bok, skriv dagbok, lyssna på musik eller en ljudbok och känn hur orken återvänder. Det här brukar jag göra typ varannan vecka och det är det bästa jag vet: efteråt är jag energifylld och rotad i mig själv. Fantastiskt!

Bra boktips till sommaren!

Bota trötthet med människor
Jag är introvert och när jag är trött är min instinkt att isolera mig och dra mig undan. Det är sällan vad en energisk ettåring behöver och vill, och därför har jag märkt att umgänge är den bästa kuren mot trötthet. Att träffa andra människor, låta Molly utforska nya miljöer gör att jag glömmer bort att jag är trött samtidigt som vi får dagen att gå. Win-win!

Brun utan sol-produkter
Alltså finns det ens några nackdelar med BUS-produkter? Jag har aldrig tyckt om att solbada och har verkligen inte ro för det just nu, och därför tackar jag innerligt Ida Warghs BUS-produkter (särskilt instant self-tanning moussen som är mer lite color guard som doftar gott och har väldigt, väldigt lite BUS-lukt).

Kraften i läppstift
I avdelningen fåfänglighet är ett av mina favoritsätt att lura min känsla av glåmighet/trötthet att stryka på ett lager läppstift. Ibland bara när jag ska ut till parken eller när jag städar. Ett enkelt sätt för mig att lura min hjärna att jag inte är trött (för hur kan någon som är så trött se så läcker ut!?). FÅFÄNGT BUT IT WORKS!

Be om hjälp
Jag tror INTE att ensam är stark och jag tror att vi samtidsmänniskor är alldeles för dåliga för att be om hjälp. Be föräldrar, vänner, faddrar och pålitliga personer i ditt liv om hjälp med att sköta barn, städa huset, hämta något från affären. Gör det ofta – mycket oftare än vad som intuitivt känns naturligt för det krävs en by och det är inget skamfyllt med det. De allra flesta blir glad över att få hjälpa till och om det bara handlar om någon liten sak då och då blir det inte alls betungande!


Vilka är dina bästa tips för att orka och må bra i föräldraskapet?
Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.