Deras dag

Idag, den femtonde augusti, är det Mollys namnsdag.

Det var Mollys uppmärksamma och omtänksamma farmor som upplyste oss om detta.

Namnsdagar har alltid gått mig förbi. Samuel brukar alltid bestört påpeka det varje år den tjugoförsta augusti (för hans namnsdag är den tjugonde).

När jag kollade upp dagens namnsdagsnamn märkte jag en sak som fick mig att stanna upp. Omedelbart vällde en värme och en rörelse upp i mig.

Idag är också Maritas namnsdag.
Min farmor hette Marita.

Hon var sinnebilden av ödmjukhet och generositet. Hennes bullar och limpor var de godaste (det är säkert något som många barnbarn säger om sina far- och mormödrar men det stämmer faktiskt för farmor Marita).

Hon födde och uppfostrade åtta barn och hade rum för så många människor i sitt hjärta och i sina böner. Tillsammans med sin man, min farfar Helge, såg hon alltid till att ha ett öppet och gästvänligt hem.

Hon hade stenkoll på det som betydde mest för henne – familjen. Till och med när hon blev rejält till åren kunde hon räkna upp namnen på alla barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

Och då kan jag meddela att uppräknandet av barnbarnsbarnens namn minst sagt var en hjärngymnastik som heter duga. Men hon hade stenkoll.

Hon gick bort i december ifjol, samtidigt som jag var gravid och precis hade fått veta att det är en dotter som vi ska få.

Sällan har livets gång, livets hela omfattning, känts så samtidig. Jag sörjde ett liv samtidigt som jag så tydligt kände livet inom mig.

Vi övervägde att ha med nåt av min farmor Maritas namn med i Mollys, men nu blev det inte så. Därför blev jag så rörd över att inse att de delar namnsdag, dessa två viktiga kvinnor i mitt liv.

Det är symboliskt och det är fint.

Jag hade gärna sett att de hade fått mötas. Att Marita hade fått hålla Molly i famnen, att vi hade kunnat föreviga det på en bild. Nu kan jag inte det.

Istället kan jag varje år den femtonde augusti berätta för Molly om min farmor Marita.

Om vem hon var och vad hon gjorde, och hur hon fick alla att känna.

Den femtonde augusti ska få vara deras dag,
Molly och Maritas.

En liten Mindy

En liten Mindy. Jag har ingen namnsdag i Svenskfinland, men om jag hade haft det tror jag faktiskt att det hade varit idag.

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.