5 felaktigheter som andra tror om mig

Jag kom idag att tänka på några vanliga saker som människor som inte känner mig jättebra tänker om mig.

Förstås kan (och i ärlighetens namn vill) jag inte veta allt vad människor tänker, men åtminstone de här påståendena har jag fått veta att människor har trott om mig.

1) Att jag är en språkpolis. Som lärare i svenska och litteratur har jag märkt att folk tror att jag ser rött så fort jag stöter på grammatikaliska felaktigheter och att jag är snabb till att döma dessa i både tal och skrift. Det är helt fel! Jag är snarare en förespråkare för språklig kreativitet och nytänk! Innovation är att bryta mönster och tänka nytt och det gäller även språket - därför är jag inte alls en språkpolis trots att jag förstås kan lägga märke till olika stavfel och liknande.

2) Att jag aldrig blir arg. Jag har många till och med riktigt goda vänner som aldrig har sett mig arg och följaktligen drar slutsatsen att jag aldrig eller åtminstone oerhört sällan blir arg. Det är förstås också helt fel, men det är sant att jag sällan visar min ilska åt någon annan än de som jag är riktigt trygg med.

3) Att jag inte gör annat än läser. När jag var med i Svenska YLE angående min läsning hade någon kommentarerat något i stil med att ”det går ju inte bara att läsa hela tiden - man måste ju sköta hushållet också!”. Så till alla er: jag sköter hushållet också. Och gör en massa annat än läser.

4) Att jag är längre än jag är. Många som bara vet om min existens men aldrig har sett mig brukar tro att jag är längre än jag är. Eller åtminstone så brukar de inte tro att jag är så kort som jag är. Imponerande 159 cm är jag och det förvånar många. Jag har i olika sammanhang ockå fått förvånade reaktioner när jag meddelat min ålder - folk tycks tro att jag är äldre än jag är. Jag antar att jag har en gammal själ i en kort kropp , haha.

5) Att jag inte är från Karleby. Det här gäller fram för allt människor som jag har träffat i Åbo eller Vasa. I mer formella sammanhang talar jag en rätt standardnära svenska och min dialekt lyser inte igenom om jag inte vill det. Därför har folk ibland varit förvånade eller till och med trott jag ljuger när jag har avslöjat min härkomst.

Det här var några saker som folk ofta felaktigt tänker om mig.

Har du gjort dig skyldig till någon av tankarna? Eller har du andra saker som du tror om mig som du vill att jag antingen bekräftar eller dementerar?

Men visst läser jag en hel del! Men det är inte det enda jag gör.

Men visst läser jag en hel del! Men det är inte det enda jag gör.

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.