10 dansgolvstips till den ovana dansaren

Jag är en dansare och har således alltid haft relativt lätt att röra mig till musik. Dans faller sig alltså ganska naturligt för mig, nästan instinktivt, men jag vet att det inte är så här för alla och det har jag en enorm förståelse för. Dans är en vanesak! 

Vi finländare följer en väldigt oskön jante-mentalitet då det kommer till dans. Eftersom många inte känner att de behärskar dansgolvet låter de bli att dansa över huvud taget. Det är synd.

Jag är ändå av den bestämda åsikten att alla kan dansa. På sitt sätt. Jag tror också att man kan förbättra sitt dansande med väldigt enkla knep. Därför tänkte jag nu dela med mig av mina 11 bästa knep till att övervinna dansångesten och slutligen ta över dansgolvet! 

Hopps! Promobild för KDC 2016.

Hopps! Promobild för KDC 2016.

 

1. Slappna av

Ett kardinalfel som många gör på dansgolvet är att spänna kroppens alla muskler och röra sig styvt. Nej! Slappna av riktigt ordentligt — det är ju först då som höfterna får en chans att visa vad de går för!

2. Tänk på hållningen

Fastän kroppen ska vara avslappnad är det ändå viktigt att tänka på hållningen. En dålig hållning kan höra till vissa dancemoves och vissa dansstilar (till exempel i hiphop och street-stilar) men det är skillnad på en krokig rygg och en hiphop-hållning. Tänk alltså på att inte kura ihop dig utan räta ut din kropp!

3. Blicken säger allt  

Ett annat vanligt fel på dansgolvet är att man blir alldeles för upptagen med att hålla koll på sin kropp och framför allt på sina fötter. Det gör att din blick söker sig neråt och hindrar dig från att ha kontakt med andra. Samtidigt gör det också att du böjer nacken och blir krokig (läs punkt 2!). Använd ögonkontakt för att skapa gemenskap, god hållning och bra stämning!

4. Vad du än gör — gör det!

När det gäller dans är det bästa att gå all in. Ironiskt nog är det mycket bättre att göra något hundra procent och misslyckas, än att göra något halvhjärtat. Ska du dra ett luftgitarrsolo — gör det! Gå ner på knä, luta ryggen bakåt, släng med håret, plinka frentiskt med fingrarna och övertyga med ditt minspel!

5. Fördela rörelserna

En grundregel i dans är att less is more. Ibland ser jag människor som försöker dansa med precis... allt på samma gång. Ibland kan du låta händerna vila och bara arbeta med fötterna, ibland kan du köra för fullt på med häftiga armsvingar eller någon cool arm popping-serie. Det är klart att hela kroppen är med i alla rörelser, men att köra djungeldans simultant med båda armar, ben och huvud kan bli lite väl mycket. Även för proffs.

KDCs vårshow 2014

KDCs vårshow 2014

6. När du kan låten — ge järnet!

Dans är alltid (oftast) i kombination med musik. Och dans ser bäst ut när den är i symbios med musiken. Kan du en låt? Känner du till precis när synkoper, pauser, utdragna passager eller klimax förekommer? Embrace it! Slå knytnäven på bastrummans slag. Gör ett hopp när låten når sin höjdpunkt eller snurra långsamt när det är som mest dramatiskt.

7. Bjud på dig själv

Dans ska vara roligt och är som bäst när någon vågar gå bjuda på sig själv och vara en liten pajas. Det behöver inte vara något makabert, men redan det att man gör en lite annorlunda dansrörelse med stort självförtroende skapar enormt bra stämning! Våga bjuda på dig själv!

8. Basic moves

Några dansrörelser som är lätta och användbara i alla sammanhang. Sidestep (ta ett litet steg med höger fot åt sidan, vänster fot följer sedan efter), bounce (benen relativt tätt ihop, böj på båda knäna samtidigt i ett skönt gung), twist (böj benen, peka tårna åt höger, peka sedan båda hälarna åt höger, sedan tårna osv. ändra sedan riktning) och tap (stå med benen tätt ihop, låt tårna på höger fot lätt nudda marken lite framför dig, stig tillbaka, upprepa med vänster fot och fortsätt).

9. Träna hemma

Det finns en mängd dansvideor och danstutorials på youtube och andra kanaler. Ta en titt på dem och öva hemma under halvseriösa former. Låt det vara en kul grej!

10. Imitera andras moves

När du väl är på dansgolvet kan det hända att du ändå låser dig och glömmer allt vad du har lärt dig. Misströsta inte! Titta runt! Vad gör andra dansare? Ser du någon som dansar väl ska du bara observera vad denna dansare gör och sedan imitera!

KDCs vårshow 2016

KDCs vårshow 2016

Och till sist:

Ta det inte så allvarligt!

Dans ska vara kul! Så länge du inte deltar i en danstävling är det ingen som bryr sig om hur du ser ut när du dansar. Ta det alltså inte så allvarligt!

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.