När det kommer till kundservice

Udda bekännelse nr 3: Jag har alltid gillat att fylla i enkäter. Allt från utvärderingsblanketter, till hälsoformulär till konsumentundersökningar. Jag gillar att fylla i rutor och skriva små kommentarer som förklaring. Fråga mig inte varför, men så är det.

Idag fick jag börja min dag med att svara på en konsumentundersökning (yay!), utförd av en av skönhetsbutikerna här i Vasa. Som den goda kund jag är tänkte jag efter, begrundade mitt senaste besök till affären, och försökte febrilt komma på förbättringsförslag till butiken. Ofta brukar jag ha något förslag eller en invändning, men jag hade verkligen inget att klaga på. Och jag började tänka på den ädla konsten kundservice. Hur härligt det är med människor som är duktiga på det.

smink-blogg.jpg

Nedan ges åtta kännetecken på bra kundservice enligt mig:

  • Vänlighet men inte en överdriven och konstlad sådan
  • Sakkunnighet, såklart, personalen är ju expert på sitt område
  • God människokännedom, att förstå sig på människor och kunna bemöta varje kund som en unik individ med unika behov. Att förstå att det inte finns en mall i bemötandet av människor, utan att varje möte är nytt.
  • Spelöga - extremt viktigt! Att kunna avläsa en situation och agera i enlighet med den
  • Säljvilja, vilket är uppenbart, men det får inte resultera i ett aggressivt produktforcerande på kunden
  • Ödmjukhet, fastän personalen är experter behöver de inte vet precis allt! Men det är vad de gör när de inte vet som ganska långt avgör servicens kvalitet; frågar de hjälp/ kolla de upp saken eller låtsas de veta ("Nej, vi har inte det") eller struntar i att åtgärda sin okunskap?
  • Uppmuntrar kunden typ genom att säga några upplyftande ord. I ifrågavarande butik har personalen till exempel berömt min hårfläta en gång, det gjorde mig glad! Men redan ett "Ha en bra dag" eller "Välkommen åter!" gör susen i att lämna kunden med en god eftersmak.

När jag har fått utmärkt kundservice brukar jag skämtsam säga åt min Samuel "Jag fick en ny kompis i butiken!". För det känns verkligen så då jag blir sedd och bemött på mina egna villkor - då är jag inte bara som vilken kund som helst. Jag har bland annat en kompis i en restaurang i Kalajoki, en skönhetssalong i Kronoby, en skönhetsaffär i Vasa, i vårt telefonabonnemang och en klädaffär i Åbo. 

Vilka kännetecken på god kundservice vill du lägga till?

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.