litteratur

Läst på sistone: annat än skönlitteratur

Ett litet hej från bokmalen.

Här läses det i rimlig takt och på sistone har jag fokuserat på att läsa annat än skönlitteratur; mest för att variation är uppfriskande (vaihtelu virkistää som jag skulle säga på finska). Men inte bara därför, utan också för att jag har fått lägga händerna på tre olika nyutkomna litterära verk i olika genrer.

Jag har alltså läst en novellsamling av Peter Sandström, en diktsamling av Heidi von Wright och en självbiografi av Hyenseo Lee, samtliga utgivna på svenska 2018. Mer om de här böckerna nedan.

WhatsApp Image 2018-09-13 at 18.09.28.jpeg

PETER SANDSTRÖM (2018) MAMMA NOVEMBER

Det här är en novellsamling som dröjer kvar länge, länge efter läsningen. Samlingen har underrubiken “Åtta betraktelser” som väl beskriver vad det är frågan om. Det är noveller om livet i stort. Om tid, längtan, barn och barndom, om saknad, förlust och döden. Det är alltså en samling i vilka alla känslor och livsskeden inrymmer.

Jag måste säga: det här är min favorit av Sandström hittills, särskilt novellen Ur var rörande läsning. Vilket vasst öga Sandström har för omgivningen! Jag skulle nästan vilja ge novellsamlingen underrubriken “Åtta iakttagelser” — för jag ser det som Sandströms verkliga styrka: att iaktta och beskriva omvärlden samt huvudkaraktärens känslor och betingelser.

Bilden är suddig för att mina armar var så trötta efter ett bodypump pass och jag förmådde inte hålla boken (eller kameran) stilla. Jag skämtar inte. Och det är inte för att jag tränade så hårt utan för att jag saknar något som heter biceps.

Bilden är suddig för att mina armar var så trötta efter ett bodypump pass och jag förmådde inte hålla boken (eller kameran) stilla. Jag skämtar inte. Och det är inte för att jag tränade så hårt utan för att jag saknar något som heter biceps.

HEIDI VON WRIGHT (2018) MELLANBLAD

Nästan var och varannan dikt i den här samlingen skrev jag ner i mitt häfte med ord värda att bevinga. För det är i sanning en talande diktsamling. Precis som pärmen avslöjar är naturen ett närvarande element och ett genomgående tema genom samlingen, men så är också människans förhållande till livet, tiden och varandra. von Wright har förmågan att övertyga med förrädiskt enkla, men samtidigt oerhört välformulerade fraser

när det inte längre finns något att säga
börja om

- Heidi von Wright (2018)

WhatsApp Image 2018-09-13 at 18.09.30.jpeg

HYEONSEO LEE (2015/2018) FLICKAN MED SJU NAMN:
Min flykt från nordkorea

Jag har länge tänkt läsa på om Nordkorea. Ett land som fascinerar och skrämmer i lika hög grad. Den här boken råkade finnas i stadsbiblioteket och den följde med hem.

Jag medger att jag aldrig har förstått mig på människor som helst läser biografier eller böcker om verkliga händelser. Inte för att människors livsöden eller historia inte intresserar mig. Men för att jag tycker att ett redogörande av händelseförlopp ofta är på bekostnad av den stilistiska utformingen. Språket, alltså.

Så också med den här självbiografin.

Men jag måste ständigt påminna mig om att det här inte är fiktion utan det här är verkliga människor, riktiga händelser. Och i ljuset av det är det en berättelser värd och viktig att bli hörd och uppmärksammad. Vi kan inte blunda för vad som pågår.

Men som litteratur hade jag önskat lite mer, det finns potential till så mycket mer. Men vill du läsa om Nordkorea och människors livsvillkor i landet — utan att det är alldeles för brutalt porträtterat för den känsliga läsaren — kan du läsa den här.

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.

Läst på sistone: nordisk litteratur

Höstmånaderna för mig är bokslukarmånader. Jag älskar det flyt jag har i min läsning just nu och hoppas att den håller i sig länge länge.

På sistone har jag läst det här:

FullSizeRender.jpg

Håkan Nesser Eugen Kallmanns Ögon. 

Den smått underliga titeln till trots är det här fängslande läsning.

Det handlar om Leon som flyttar till en liten stad i norra Sverige för att börja jobba som lärare i svenska och litteratur vid en högstadieskola. Tjänsten blev ledig eftersom den tidigare läraren, Eugen Kallmann, hade gått bort.

Omständigheterna kring Kallmanns död är däremot väldigt mystiska, och både Leon och invånare i staden är tveksamma till att han dog en naturlig död. I Eugen Kallmanns gamla skrivbord hittas hans omsorgsfullt skrivna dagböcker med många gåtor, och samtidigt får studerande och elever märkliga, främlingsfientliga hotbrev.

Ja ni hör ju. Jag fascineras över hur skickligt beskrivningarna av både miljö, människor och händelseförlopp bidrar till en kuslig stämning, där jag som läsare inte vet vem jag ska våga lita på. Det här är en sträckläsningsbok som passar utmärkt nu när kvällarna blir mörkare och hösten står runt knuten. Den är ändå inte alls rå eller brutal, och passar alltså också för den mer känsliga läsaren.

Tidigare har jag endast läst Levande och Döda  i Winsford av Håkan Nesser, och den är minst lika bra som den här (passar också för känsliga läsare). Läs läs!

FullSizeRender.jpg

Karin Erlandsson Pojken

Det här är uppföljaren till boken Missdåd och i den får vi följa hur det går för familjen som blir kvar efter en mammas tragiska bortgång.

Handlingen utspelar sig i en österbottnisk småstad på 90-talet, och hela berättelsen trappas upp konstant, men ändå så segt, att jag som läsare sitter på nålar i väntan på när det ska kulminera. Snöstormen som kapar av stadens kontakt till omvärlden skapar en beklämmande känsla av att vara inlåst, vilket förstås bidrar till obehaget.

Det är en mörk berättelse om att leva i efterdyningarna av en stor förlust av en älskad människa. I verkliga livet är den berättelsen stark nog i sig. I litteraturvärlden lämnar berättelsen ändå lite att önska, då jag hade gärna velat ha lite mera tuggmotstånd och stoff att bita i.

FullSizeRender.jpg

Anne Swärd Vera

Berättelsen börjar med ett bröllop. Sjuttonåriga Sandrine gifter sig med den mycket äldre läkaren Ivan, men alla bröllopsgäster har en vag aning om att allting inte står rätt till med paret. Vem är Sandrine egentligen? Varifrån kommer hon och varför gifter hon sig med Ivan?

Händelserna i boken utspelar sig före, under och efter andra världskriget och dramatiska vändningar sker både på det global-politiska som på det personliga planet i karaktärerna. Om du gillar historiska böcker är det här en som passar dig.

Det här är en bok som gör sig bäst sträckläst. Det är en vacker bok både till innehåll och omslag. Jag kan rekommendera!

FullSizeRender.jpg

Karin Erlandsson Hela Himlen Stormar

Den här boken är helt annorlunda än boken av samma författare som nämndes tidigare. Det här är en samling texter, skrivna av Erlandsson, som delvis är publicerade i andra forum från tidigare. Kan vi kalla dem krönikor? Kanske reflektionstexter?

Det handlar om livet, om tro, vardag och tillhörighet. Det handlar om förlust, längtan och känslan av att hitta mening i det vardagsgrå.  

Det är en helt annan Erlandsson som hörs i den här boken än i hennes övriga, och det är ju inte särskilt konstigt på grund av att genren är en helt annan. Det är en bok som jag ofta har läst under kaffepauserna, just på grund av de korta tankeväckande texterna. Det är också en bok som lämnar en lång eftersmak.

Vill du ha behaglig, stilistiskt skön och tankeväckande läsning ska du läsa den här! 

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.

TÄVLING: vinn presentkort till Gros bokhandel

** Inlägget i stolt samarbete med Gros bokhandel **

Hipp hipp hurra!

Min blogg fyller ett år idag och för att fira bloggens födelsedag
har jag äran att få ordna min allra första bloggtävling!

 

UPDATE: Tävlingen är avslutad den lyckliga vinnaren har kontaktats personligen!

Tack till alla ni som deltog, vilka många boktips ni delade med er!
 Hoppas ni kikar in här igen!

I hjärtat av Vasa finns en härlig affär med långa anor (vi talar 1860-tal!). En affär fylld med böcker och vackra ting från golv till tak. Affären heter GrosUtöver att bokhandeln säljer aktuell internationell litteratur har Gros specialiserat sig på finlandssvensk och lokal litteratur, en nisch som jag ser som lika viktig som unik.

Men inte bara det.

I affären finns också ett flertal hyllor fyllda med sällskapsspel. Jag är riktigt speltokig och har framför allt en förkärlek för frågesporter av både knasig och seriös natur. Jag vågar påstå att Gros har Svenskfinlands bästa och bredaste utbud på svenska spel. En guldgruva för oss svenskspråkiga finländare!

Utöver det här har Gros pappersprodukter såsom häften, kalendrar och affischer. I bokhandeln säljer de också gymnasieböcker, unika vintage inredningsartiklar och vackra kort.

Med andra ord är det här en affär man älskar att strosa i samtidigt som det är en utsökt affär för att hitta gåvor i — både åt andra och sig själv.

Och nu får jag lotta ut ett presentkort (värde 35 euro) till den här härliga bokhandeln!

Gör så här för att delta i tävlingen:

Vinn ett presentkort till Bokhandeln Gros (värde: 35 euro)

1) Gilla och följ Gros på Facebook
2) Kommentera det här blogginlägget med att svara på frågan: Vilken bok läser du för tillfället? eller Vilken bok har du senast läst? så vet jag att du deltar i tävlingen.

Kom ihåg att ange din e-postadress i samband med kommentaren, så kan jag kontakta dig om du vinner.

Du kan delta i tävlingen fram till tisdagen den 4 september klockan 17:59. Vinnaren dras tisdagen den 4 september klockan 18:00 och meddelas därefter personligen per e-post!

Lycka till!

WhatsApp Image 2018-09-01 at 13.56.56.jpeg

OBS! Det går absolut att delta fastän du inte bor i Vasa
— jag hjälper dig med att hitta produkt och leverera!

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.

En sväng via mitt bibliotek

"Jag ska bara hämta en bok" tänkte jag.
Naivt.

Att jag tänker så, och faktiskt tror att jag kan leva upp till det, är ungefär lika sannolikt som att tro att ett barn med en godisskål framför sig skulle lyda de vuxnas order om att bara ta en godis. Vi alla vet att så fort de vuxna har stängt dörren har barnen kastat sig över skålen, och skålen blir tömd. I alla fall mer än på en godis.

Ja, jag erkänner: jag är sämst på att endast plocka med mig en bok när jag besöker bibban. Men av alla mina dåliga egenskaper är kanske det här ändå på den bättre sidan. Min bästa sämsta egenskap.

Vad plockade jag med mig då?

WhatsApp Image 2018-08-28 at 17.07.08.jpeg

Jo det blev två böcker av Karin Erlandsson, den ena Pojken som är (en mig veterligen relativt fristående) efterföljare till pusseldeckaren Missdåd. Den här har jag sett fram emot att lägga händerna på ända sedan den kom ut i mars i år.

Den andra boken av Erlandsson heter Hela himlen stormar och är reflekterande texter om tro och kärlek i en vardagsnära miljö. 

Jag läser väldigt sällan biografier. Och under en lång tid hade jag till och med svårt för att läsa om mörka och dystra människoöden. Men med tiden har jag utvecklat en sund distans som gör det möjligt för mig att läsa om livets avigsidor och samhällets orättvisor utan att gå under i medlidande. Därför vågade jag låna hem Flickan med sju namn: min flykt från Nordkorea av Hyeonseo Lee och David John.

Den sista boken som jag hade reserverat och nu fick låna hem är Vera av Anne Swärd. Den här ligger högt på listorna i svenska Akademibokhandeln, och fastän jag ställer mig lite kritiskt till topplistor så väckte den här romanen mitt intresse. Den lär handla om en ung kvinna som har flytt till Sverige år 1945, med ett mörkt förflutet bakom sig och livet framför sig. Eller?

Nåväl, det här är mina senaste bibliotekslån. Jag kan knappt bärga mig tills jag får sätta tänderna (nej fy vad äckligt med tanke på hur många händer som har gjort, vem vet vad, med de här böckerna!) i de här godingarna!

Och förstås. Jag återkommer förstås med bokrecensionerna! 

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.

Läst på sistone: högt och lågt

Mina fyra senaste lästa böcker varsågoda:

FullSizeRender.jpg

Jojo Moyes (2018) En andra chans. Under 2013 läste jag Moyes böcker om Louisa Clark som senare har filmatiserats. Trots att jag inte var störtförtjust i böckerna kände jag mig ändå tvungen att läsa den här tredje och sista delen. I den här boken åker Louisa till New York för nya utmaningar, och konflikterna är många och på olika nivåer när hon försöker skapa sig ett liv där.

Ja det här är helt okej feel-good läsning men det finns en potential att lyfta boken till en relevant diskussion om samhällets hierarkier som inte uppnås helt och hållet. Men hej — vill ni ha skön, oproblematisk läsning är det här helt vad ni vill ha!

FullSizeRender.jpg

Johannes Anyuru (2017) Dom kommer drunkna i sina mödrars tårar. Det är en filmisk inledning till den här boken. Den griper tag i en direkt. Hör bara på baksidestexten: "En vinterkväll kliver tre individer som svär trohet till den sönderfallande terrorstaten Daesh in i en bokhandel. En kontroversiell konstnärs framträdande avbryts av ett pistolskott, panik utbryter och samtliga i lokalen tas som gisslan." Ja ni hör ju!

Den här boken belönades med August priset och jag kan förstå varför. Det är nytt tänk, ett behagligt och funktionellt språk och boken har en akut samhällsrelevans. Passar inte för känsliga läsare, men alla andra — läs den här!

FullSizeRender.jpg

Rupi Kaur (2017) mjölk och honung. Ifall ni inte är vana lyrikläsare kan jag ändå varmt rekommendera den här. Den är lättillgänglig utan att vara för uppenbar. Teman i boken är våld, kärlek, smärta och kvinnlighet. Men trots att det är läsning som stör och berör är det också en läsning som ingjuter hopp. Hopp om läkning och en fortsättning. Utöver de träffsäkra dikterna är samlingen fylld av författarens egna teckningar vilka kompletterar och lyfter dikterna och helheten till en högre nivå. Plus att det är estetiskt snyggt!

Nej det är inte suddkvalitet, så här ser boken ut. Säkert snyggt när det begav sig för 16 år sedan.

Nej det är inte suddkvalitet, så här ser boken ut. Säkert snyggt när det begav sig för 16 år sedan.

Kjell Westö (2002) Lang. Det här är en bok som jag i all hast snappade åt mig i biblioteket. Det var främst baksidestexten om att boken är en "relationsthriller" som grep mig. Det är ett klassiskt men modernt triangeldrama med en tematik som är lika uråldrigt som samtida. Jag hade väntat mig lite mer thriller-karaktär i boken, men det här var ett ganska lättsmält svartsjukedrama.

Om man lever i eller älskar Helsingfors är ju samtliga Kjell Westös romaner härliga att läsa, då huvudkaraktärerna ständigt rör sig längs Skillnaden, Mechelingatan och andra kända helsingforsiska platser. Min favorit av Kjell Westö är ändå Hägring 38 - läs den!

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.

Öka läslusten — 10 konkreta tips

Många människor säger att de läser i perioder; under en viss tid kan de fullkomligt sluka en handfull böcker men under andra tidpunkter få eller inga alls. Det har förstås att göra med livssituation. Men också inspiration!

Jag har också varit en periodare av den här typen, men idag märker jag att min läsinspiration är på närmare 100 % hela tiden, vilket gör att läsning för mig snarare är en livsstil — inte bara en period.

Hur kommer det här sig? Jo, jag har skapat ett sätt att ta mig an litteratur som upprätthåller och spär på min läslust.

Låt mig därför dela med mig av tio tips för att öka läslusten!

läslusten2.png

1. HA MED DIG EN BOK. ALLTID

Jag går ingenstans utan en bok. Ja det är sant. Min tanke är att man aldrig vet när man är tvungen att vänta ett tag, och alla dom här oväntade väntetiderna (märklig ord-dubblering där) är utmärkta läsetider. Jag läser när jag sitter i vänterummet till tandläkaren, jag läser innan mitt träningspass börjar, jag läser när jag har lunchpaus ensam. Fastän det inte handlar om många sidor så är allt hemåt!

2. GOODREADS

Goodreads är en hemsida och en app som på många sätt kan liknas vid facebook för bok-communityn. Min vän M tipsade mig om den här i somras, och jag som tidigare varit skeptisk till sidan på grund av en oinspirerande webblayout (ack fördomar!) är nu heeelt fast. Jag har appen och uppdaterar den flitigt. Där inspireras jag, hittar nya böcker, nya författare och blir utmanad att läsa mer! Ni hittar mig där på mindysvenlin

3. KOLLA BOKHANDLAR

Jag är ofta inne på olika bokhandlars hemsidor (och inne i affärna förstås) för att se vilka böcker som  säljer mycket, vilka nyheter de har och vilka böcker som är på kommande. Webbsidor jag besöker ofta är boklund, svenska akademibokhandeln, finländska akademiska bokhandeln, adlibris och suomalainen kirjakauppa. 

bokinspo

4. KOLLA BIBLIOTEKEN

Aahh, att ha gott om tid att i lugn och ro strosa bland bibliotekshyllorna är världens bästa känsla. Om det här inte är för dig kan du kolla på bibliotekens hemsida: ofta sammanställer de listor på nyheter, mest utlånade och mest reserverade böcker. Vissa bibliotek har också en funktion som visar "böcker som den här" när du söker på en viss bok.

5. FÖLJ FÖRFATTARE OCH FÖRLAG

Det är spännande att följa med författares vardag och produktion på sociala medier. Förlag har alltid inspirerande flöden med massor med nyheter och härliga bokomslag att beundra (och eventuellt läsa innehållet i).

6. LÄS RECENSIONER

Jag föredrar att läsa recensioner efter att jag har läst en bok, för jag vill inte förstöra min egen läsupplevelse. Recensioner på mer okända böcker läser jag däremot gärna. Och ibland hittar jag riktiga guldkorn till böcker när jag läser en bokrecension där läsaren har lovordat en bok som jag annars inte skulle läsa. Recensioner läser jag på ÖT, VBL, HBL, DN och Svenska Yle.

7. TA DEL AV BOKBLOGGAR, -VLOGGAR OCH -PODDAR

Det finns enormt många bra bokrelaterade sociala medier där ute på flera olika språk. Följ bloggar som är intressanta (ping! Mindyjoy) och låt dig inspireras till läsning! Underbara instagramkontot åbokklubben inspirerar mig enormt till att läsa, bland annat, finlandssvensk litteratur.

bocker-blogg.jpg

8. SKAPA LÄSRUM

Jag har en speciell fåtölj som jag i princip endast sitter i då jag ska läsa. Fåtöljen för mig är förknippad med läsning och jag har skapat en vana att när jag sitter i den läser jag och det är det enda jag gör där. Jag lägger undan telefonen och andra distraktioner — det är mitt eget läsrum!

9. SKAPA LÄSTID

Med en fullspäckad vardag kan det kännas övermäktigt att hinna läsa. Jag läser helst ostört i timmar men i ingen värld någonsin är det möjligt (med hänvisning till punkt nummer ett). Men jag brukar tänka att jag ska ha en lästimme innan jag går och lägger mig, eller en lästimme efter jobbet. Det handlar sist och slutligen om att prioritera!

10.TA DIG ÖVER TRÖSKELN

Läsning kan kännas segt i början, och tröskeln till att plocka upp en bok kan kännas hög. Tröskeln kan antingen bero på en viss läs-ovana, men det kan också bero på att en bok känns lite "svår att komma in i" (det blir bättre, bara ge det tid!). Låt oss kalla det här för läströskel. Jepp, it's a thing. Men också den tröskeln blir lägre för varje gång vi plockar upp vår bok, om än för att läsa någon enstaka sida.

KOM IHÅG

Det är med läsning som med träning — den bästa läsningen är den som blir av!

lyriktips-blogg2.jpg

Jag önskar er riktigt sköna lässtunder!

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.

Tre finlandssvenska böcker

Min läslista är lå-å-ång och sinar aldrig. Jag må vara lite sent ute med de här böckerna som inte är några färska nyheter längre, men får jag bara ge en kort recension över de tre senaste finlandssvenska böckerna som jag har läst:

FullSizeRender.jpg

Inlandet  av Elin Willows. En vackert vemodig skildring av en en småstad i Inlandet. Boken handlar om den unga kvinnan som packar sina få ägodelar och flyttar norrut på grund av kärlek, men som också lämnar kvar fastän förhållandet tar slut. Varför lämnar hon kvar? frågar sig alla, också jag.

Språket är underbart och det är en njutning att läsa. De korta meningarna och kapiten i icke-kronologisk ordning gör läsningen stundvis ryckig och fragmentarisk, men det stör mig inte alls utan bidrar till känslan av att allting är ett enda nu, det finns ingen framtid. Jag hade önskat lite mera djupdykning i huvudpersonens tankar, känslor och motiv för att ge den fem stjärnor men oavsett är det en strålande bok!

FullSizeRender.jpg

Onda boken av Kaj Korkea-aho. Huu vilken rysare! Häftig och annorlunda story helt i den Korkea-ahoanska andan. Om en livsfarlig bok som aldrig borde ha skrivits eller lästs, för den delen. Om hur det förflutna kommer ikapp en, om vanmakten i föräldraskapet och väldigt vasst om samhällets avigsidor.

Jag gillar hur skickligt vardagsrealism och övernaturliga inslag kombineras i boken, precis som i samtliga Korkea-ahos böcker (har du läst Gräset är mörkare på andra sidan så vet du vad jag pratar om). Att boken utspelar sig i min tidigare studiestad, till och med i samma korrioder och rum som jag har gått i (!) gör läsningen påtagligt nära och följaktligen kittlande kusligt. En spännande sträckläsningsroman!

FullSizeRender.jpg

Sommarön av Eva Frantz. Det här är en utmärkt bok för den som vill ha lite mordmysterium men inte för mycket blodsbad och mordbida inslag. Boken handlar om semestern, på den härligt avskilda ön, som blir ett ofrivilligt fängelse där märkliga saker börjar hända. Jag gillar miljöbeskrivningarna och de många karaktärerna, och jag njuter av att analysera naturens samverkan med händelseförloppet.

Jag saknar emellertid mer djup i karaktärerna, och hade gärna fått veta mer om varför det blev som det blev. Nu är det en helt bra ”deckare” i Maria Langisk-anda, men jag saknar det där lilla extra som skulle ge boken ett lyft. Men det är en bra bok som passar för läsaren som vill ha lättläst mordmysterium!

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.

Bokhöstens höjdpunkter

Hösten är en enda lång julafton i bokväg. Många förlag släpper en mängd härliga böcker under hösten, säkert för att många behöver julklappstips. Och säkert också för att deckare passar bättre att läsa när höstvindarna viner och det blir skrämmande mörkt om kvällarna (vem kan ta till sig deckarstämningen till fågelsång doften av äppelblom!?).

Jag har med spänning följt med mina favoritförfattare och också fått nys om nya bekantskap i litteraturväg. Så här ser min litteraturhöst ut:

Bildkälla: Printz Publishing

Bildkälla: Printz Publishing

Jojo Moyes En andra chans är den tredje och sista boken om Louisa Clark. Den ska jag alldeles snart uthämta från biblioteket och ta mig an. Jag blev nyfiken på Moyes böcker back in 2013 då jag fick veta att hon skrev om något så aktuellt som eutanasi. Efter att ha läst boken Livet efter dig har Moyes hängt kvar trots att jag inte är såld på hennes böcker. Men jag är envis vad gäller litteratur, och eftersom jag har påbörjat serien om Louisa Clark vill jag avsluta den.

Bildkälla: Piratförlaget och Förlaget

I avdelning humor har jag två böcker jag ser fram emot alldeles särskilt:

Jonas Jonasson Hundraettåringen som tänkte att han tänkte för mycket. De flesta känner till böckerna och filmen om Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann samt uppföljaren till den. Jag föreställer mig att den här boken, precis som de övriga, kör med samma stuk med farsliknande och alldeles otroliga berättelser som får en att garva hejdlöst.

Kaj Korkea-aho & Ted Forsström Zoo! #Hjärtattack. Jag har sällan skrattat så mycket som åt den oslagbara duon Korke-ahos och Forsströms ungdomsroman Zoo! Virala genier. De lyckades så med att fånga tidens trender och dra dem till sin spets. Jag hoppas att duon i den här boken vågar gå lite djupare i de svåra frågorna i den första boken.

Bildkälla: Albert Bonniers Förlag och Förlaget

Jonas Hassen Khemiri Pappaklausulen har en baksidestext som å ena sidan är väldigt intetsägande, å andra sidan extremt intresseväckande. Har du inte läst något av Hassen Khemiri ska ni läsa Allt jag inte minns och om du är en språkmänniska med intresse för sociolekter ska du läsa Ett öga rött. 

Heidi Hakala Bara lite till. Det här är en ny bekantskap för mig och jag ser fram emot att läsa den här boken som, enligt baksidestexten, handlar om en ung kvinnas psykiska hälsa och duktighetssyndrom. Jag kom att tänka på Sara Jungersten när jag läste om boken och mina förhoppningar är således skyhöga för den här debuten!

Bildkälla: Forum och Albert Bonniers Förlag

Stefan Ahnhem Motiv X. Ahnhems debut golvade mig totalt och det är fortfarande den mest övertygande deckare jag har läst. Inom deckargenren tycker jag det är svårt att skapa och tänka nytt men det lyckas Ahnhem tycker jag, och därför ser jag med enorm spänning fram emot hans fjärde roman om Fabian Risk!

Lars Kepler Lazarus. Jag var väldigt sent med på Kepler-vågen och läste igenom serien först under 2017. Det här är den sjunde boken om polisen Joona Linna — en karaktär som jag finner alldeles särskild sympatisk på grund av hans finländska härkomst.

Vilka nykomlingar ser du fram emot att läsa under hösten?

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.

Bookbeat och Björnstad

Vi har haft bookbeat i någon månad nu. Först en gratisversion och sen en ofrivillig betald månad som ändå kommit väl till pass.  Samuel har tagit del av ett urval böcker därifrån och vi har också lyssnat på en ljudbok tillsammans.

Att dela litteratur tillsammans är fint. Ofta när jag läser något som stör och berör vill jag dela det med någon och eftersom Samuel oftast är i min omedelbara närhet får han först ta del av en lång förberedande och kontextgivande genomgång av boken, för att sedan komma till kärnfrågan. När vi båda delar en läsupplevelse kan vi pausa när som helst för att diskutera, dela tankar och fundera. (Ett hett tips för samlyssnande: det finns billiga audio splitters att köpa i nästan alla elektronikaffärer. Som en skarvsladd för hörlurar som gör att man kan lyssna med två lurar från samma telefon - perfekt!)

Boken då. Vi har lyssnat på Fredrik Backmans bok Björnstad . Backman är tillsammans med Linda Olsson och Tomas Sjödin en av mina favoritförfattare och min förväntningar var således skyhöga. Som tur var blev jag inte besviken.

Så här lyder min recension av boken på goodreads (där ni för övrigt hittar mig som mindysvenlin):

Högt och lågt, stort och smått kombineras på ett vackert och välfungerande vis. En av Backmans största styrkor är hans förmåga att gå från alldagliga företeelser till allmängiltiga frågor om människans levnadsvillkor. Boken handlar om hockey, men egentligen handlar den om utanförskap, alienation och makt. Jag förargas, skrattar och gråter om vartannat och konstaterar: det här är genialiskt!

Behöver du alltså sommarläsningstips i hettan? Läs Björnstad!

Screenshot från Samuels telefon under vårt samlyssnande (vackert ord, det där!) 

Screenshot från Samuels telefon under vårt samlyssnande (vackert ord, det där!) 

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.

Du undrar om jag läser?

Jo visst läser jag men inte alls lika mycket som jag önskar.

Det var en smärre chock för mig att från studietid till arbetsliv. Trots att jag har en god relation mellan arbete och fritid hinner jag inte göra så mycket extra under de lediga timmarna om eftermiddagarna.

Middagen ska förberedas, kockas, ätas och städas undan. En träning ska cyklas till, genomföras, cyklas hemifrån och slutligen duschas och stretchas bort. En lämplig kvällsbit efter träningspasset bör ju också förtäras.

Efter det här är klockan är 21:00 och den här kvinnan är redo för sängdags.

Men jo, jag läser fortfarande. Bland annat den här:

ettlitetliv-blogg

Den här boken tipsade min goda vän Maja mig om i vintras, och jag minns att jag frågade henne: "Vad handlar den om?".

Nu förstår jag hur sjukt svårt det var att besvara den frågan.

För vad handlar den om? Unga män, vänskap, karriär, vägval, söndrighet, hopp? Och allt däremellan.

Den är rejält lovordad och prisad och har blivit lite av en "snackis" i litteraturvärlden, och jag kan förstå varför, fastän jag överlag förhåller mig lite motigt till kritikerrosade böcker.

Det här är en hjärtskärande berättelse med ett rikt och excentriskt persongalleri. Boken har en rörande och på många sätt annorlunda story. Vid ett flertal tillfällen stannar jag upp i min läsning och fotograferar citat (som jag sedan skriver om i mitt citathäfte).

Det bör sägas att den är stilistiskt vacker.
Och den är helt sjukt lång.

Men om du orkar ta dig igenom långsam läsning. Och om du framför allt vill läsa om gripande människoöden och inte behöver en dramaturgi som går upp, ner och upp igen i rasande fart. Då ska du läsa den.

Gilla och kommentera gärna, också anonymt och utan e-postadress. Var snäll. Jag bibehåller rätten att radera kommentarer.